Divat Otthon

Spórolni kell a fűtéssel? Így száradnak meg könnyen a ruhák a hűvösben is

Bár nem kötelező mostantól 18 fokban ülni a szobában, de a megemelkedett gáz- és villanyárak miatt bizony sokan lejjebb állítjuk a termosztát kapcsolóját. Nézzük, hogyan teregessük ki így a ruhákat, ha nincs szárítógépünk!

Sok családnak okoz gondot a ruhák szárítása hidegebb időben. Nem tudjuk kitenni a fregolit a teraszra, a friss levegőre, hiszen bizonytalan az időjárás, ráadásul, ha a szomszédok vegyes tüzeléssel fűtenek, akkor bizony átveheti a ruha a kellemetlen füstszagot.

Szellőztetés

A spórolás mindig fontos, de idén télen különösen, ezért nem érdemes egész napra bukóra nyitva hagyni az ablakot, hiszen akkor fűtjük és hűtjük a lakást egyszerre. Ugyanakkor, ha rövid ideig kitárjuk az összeset, hogy huzat keletkezzen, akkor két legyet ütünk egy csapásra. Egyrészről kiszellőztetjük a lakást, másrészt a huzat hatására a nedvesség is gyorsabban elpárolog a ruhákból.

Hova kerüljön?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik helyiségben érdemes felállítani a szárítót. Egyes szakemberek szerint akár két liter víz is elpárologhat a ruhák száradása közben, ez pedig – vagyis a páratartalom megnövekedése – kedvez a gombák és a penész kialakulásának, ezért a hálóban, a konyhában és a fürdőben – ahol amúgy is magas a páratartalom – nem szabad szárítani. Mások viszont pont azzal érvelnek, hogy a fűtési szezonban egyébként is száraz a szoba levegője, ezért kifejezetten jót teszünk, ha bent szárítjuk a ruhákat, növelve ezzel a helyiség páratartalmát. Egy biztos, ha rendszeresen szellőztetünk abban a helyiségben, ahol a ruhát szárítjuk, elkerülhetjük a túlzott párásodást. Az állványt tegyük közvetlenül az ablak elé, hogy a levegő átjárhassa a textileket szellőztetéskor.

Így akasszuk fel!

A nadrágokat a derékpántjukkal két vagy több csipesz segítségével erősítsük a szárítókötélre, majd a szárukat a varrás mentén húzzuk egyenesre. Az ingeket, pólókat érdemes vállfára akasztva szárítanunk, így jobban átjárja őket a levegő, előbb megszáradnak, ráadásul gyűrődni sem fognak.

Forgassuk rendszeresen!

  • A száradó ruhákat érdemes párszor megforgatnunk, ezzel ugyanis egyenletes légáramlást biztosítunk a daraboknak, sőt azt is elkerülhetjük, hogy a csipeszek nyomot hagyjanak száradás közben.
  • A fregolin alulra tett ruháknak hosszabb idő kell a száradáshoz, hiszen ott nem áramlik olyan jól a levegő, ezért a kisebb, gyorsabban száradó darabokat érdemes alulra helyezni.

Páramentesítés

Amennyiben nem tudjuk kiküszöbölni, hogy megnövekedjen a szoba páratartalma a teregetés miatt, érdemes beszerezni egy páramentesítő készüléket, hogy elkerüljük a penész kialakulását.

Szárazra fagyasztva

  • Tévhit, hogy nagy hidegben nem szabad kivinni a ruhát száradni. Fagypont alatt ugyan megfagy a víz, de közben gázzá alakul a szublimáció miatt, ami így elpárolog a ruhákból, ráadásul fagyos időben a levegő páratartalma is alacsonyabb. Ezért, amikor visszavisszük a lakásba, akkor gyorsan megszáradnak a darabok.
  • Ezen az elven működik az is, ha nagyon gyorsan kellene megszárítanunk egy ruhát, ám nincs szárítógépünk. Akkor jó megoldás lehet, ha egy nejlonzacskóba csomagolva betesszük a textilt a mélyhűtőbe. Egy óra múlva vegyük ki, vasaljuk át, és már fel is vehetjük a kedvenc darabunkat.

Turbózzunk árammal!

  1. Amennyiben az anyag alkalmas rá, és gyorsan lenne szükségünk egy-egy ruhadarabra, vasaljuk át. Ezzel ráadásul a bacilusokat, vírusokat is kiírthatjuk, ami az influenzás időszakban különösen fontos higiéniai szempontból.
  2. Ha nem lehet vasalni, de gyorsan kellene a nemrég kimosott ruhadarab, vegyük elő a hajszárítót! Nemcsak kívülről, hanem kifordítva, belülről is fújjuk a meleg levegőt a ruhára, amely így gyorsan megszárad.
  3. De akár a bekapcsolt törölközőszárítóra is felakaszthatjuk, mondjuk, a gyerek edzőcuccát vagy a fehérnemünket, és pikk-pakk megszáradnak.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete