Otthon Riportok

Segíthetnek az alvásproblémákon, a fejfájáson is: ezeket a légtisztító szobanövényeket szerezze be télre

A fűtési időszakban különösen fontos odafigyelni, hogy a lakásban megfelelő legyen a páratartalom és friss a levegő. Nem kell ehhez feltétlenül borsos áron beszerezhető csodaeszköz, sokat tehetünk a kellemes közérzetért jól kiválasztott cserepesekkel is.

Ősszel és télen a napjaink nagy részét zárt térben töltjük, és nem is hinnénk, milyen sok káros anyag lehet benn körülöttünk. A bútorokon, szőnyegekben található festékek, lakkok, a kozmetikai szerek közül pél­dául a hajlakkban, körömlakkban található vegyszerek, ezenkívül a tisztítószerek, sőt az elektromos készülékek által kibocsátott elektro­szmog is ronthatja a levegő minőségét. Mindez az egészségünkre is hatással lehet: fejfájás, fáradtság, szédülés, kiszáradt bőr, alvásproblémák, de akár légzőszervi panaszok is jelentkezhetnek.

Egyes növények kifejezetten jó hatással vannak a szoba klímájára, mivel képesek kiszűrni akár a veszélyes gázokat is (szén-dioxid, formaldehid, benzol stb.), ezenkívül párásítják a levegőt, ami a téli fűtési időszakban különösen fontos.

Ontja az oxigént

Az aloé (Aloe vera) ideális a hálószobába, mert éjjel is termel oxigént. Előnye még, hogy kifejezetten szereti a fűtött szoba száraz levegőjét.

  • Tipp: Meleg helyen érzi jól magát, és nem igényel sok vizet.

Párásító

A szobahárs (Sparmannia africana) nagy levelei az öntözővíz kb. 95%-át képesek elpárologtatni, ezért télen különösen jó szolgálatot tehet, ha a fűtés kiszárítja a levegőt.

  • Tipp: Világos, közvetlen napfénytől védett helyet igényel.

Légfrissítő

A flamingóvirág (Anthurium scherzerianum) elűzi a kellemetlen szagokat. Nem hiányozhat a nappaliból vagy akár a gyerekszobából sem. De tehetünk egy cseréppel a fürdőbe és a WC-be is, ha a helyiség elég világos.

  • Tipp: A párás levegőt szereti, lágy vízzel öntözzük, és időnként szórjunk rá vízpermetet.

Mire figyeljünk?

A növények akkor lesznek hosszú életűek és segítenek éveken át a levegő tisztításában, ha körültekintően ápoljuk őket.

A cserepek ne kerüljenek huzatos vagy hideg helyiségbe, a bejárati, illetve a teraszajtó mellé.

Az itthon kapható szobanövények döntő többsége jól alkalmazkodik az állandó 19-22 fokhoz.

Az erősen illatozó virágoknak, mint a jázmin, a levendula, a jácint nincs helye a hálószobában, ezek ugyanis fejfájást, szédülést okozhatnak. Az azálea, a kamélia vagy az orchidea ideális választás.

Bár a fűtés hatására szárazabb a levegő a lakásban, a növényeket nem szabad túllocsolni. A túlöntözés első jele, ha sárgulni kezdenek a levelek.

Méregtelenítők

1. A szobai futóka (Epipremnum aureum) mutatós kúszónövény, amely kiszűri a káros anyagokat a levegőből, nyugtatja a megfáradt szemet, és megkönnyíti az elalvást is. A sok jó tulajdonsága mellett az egyik legfontosabb, hogy az anyósnyelvhez hasonlóan szinte mindent túlél.

  • Tipp: Nem igényel sok fényt, így ideális hely lehet számára a hálószoba. Ritkán locsoljuk, télen ne permetezzük a levelét.

2. A borostyánt (Hedera helix) sokan kerti növényként ismerik, gondoljunk csak a falakra felfuttatott csodaszép levelekre. Ám beltéren is hasznos: a káros anyagok 94 százalékát képes kiszűrni a levegőből, kedvezően befolyásolja a helyiség páratartalmát, ezenkívül 12 óra alatt el tudja pusztítani a levegőben lévő penészspórák 80 százalékát.

  • Tipp: A világos, nem túl napos helyet kedveli.

3. Érdemes beszerezni az otthonunkba egy csüngőágú fikuszt (Ficus benjamina) is, mert semlegesíti az oldószerekből a levegőbe kerülő mérgeket. Egy nagyobb példány akár térelválasztóként is funkcionálhat.

  • Tipp: Világos, meleg helyen neveljük, és mértékkel öntözzük.

4. Abban a lakásban, ahol bent dohányoznak igen magas lehet a levegő benzoltartalma. Ezt remekül tisztítja az agávéfélék csoportjába tartozó anyósnyelv (Sansevieria).

  • Tipp: Viszonylag igénytelen faj, jól tűri a szárazságot, így mindenkinek ajánlható.

5. A szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) képes kiszűrni még a hajlakkból, körömlakkból felszabaduló káros anyagokat is, és imádja a páradús környezetet, így ideális a fürdőszobába.

  • Tipp: A félárnyékos helyet kedveli, a közvetlen napfénytől védeni kell.

6. A dracéna vagy más néven sárkányfa szintén egy olyan növény, amely a levelével díszít. Azonkívül, hogy igazán impozáns látványt nyújt, hiszen megfelelő gondozás mellett akár 1,5-2 méteres magasságra is megnő, képes kiszűrni a levegőből az olyan káros anyagokat, mint a formaldehid és a benzol. Ügyeljünk azonban arra, hogy a levele nem ehető, ezért tartsuk távol a gyerekektől, kutyától, cicától.

  • Tipp: A világos, félárnyékos helyet kedveli, három-öt naponta locsoljuk.

7. A csokrosinda vagy más néven zöldike (Chlorophytum comosum) a 80-as, 90-es évek egyik kedvelt virága volt. Most újra nagy népszerűségnek örvend, és nemcsak a nosztalgia és a retrómánia miatt, hanem mert a káros anyagok (szén-monoxid, formaldehid, benzol) 95 százalékát képes kiszűrni a levegőből.

  • Tipp: Világos, félárnyékos helyre állítsuk. Mérsékelt vízigényű, ne hagyjuk, hogy a földje teljesen kiszáradjon.

Szöveg: Kovács Vera

Kiemelt kép: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete