Otthon

Építsen kertet az örökkévalóságnak: ezek a legszebb díszfák, amik árnyékot adhatnak

Aki fát ültet, hosszú távra tervez. Ezek a mutatós fajták mesés virágzatukkal, formájukkal, esetleg különleges alakjukkal díszítenek, és remekül megélnek az itthoni klímán.

A telek adottságaitól függően egyedül, párban, de akár sorként is telepíthetjük őket. Virágzó és lombviselő korszakukban, de még ősszel is romantikus hangulatot kölcsönöznek a portánknak. A következő fajták igazán jól érzik magukat itthon, így bátran az udvarba telepíthetjük őket.

Japán díszcseresznye (Prunus serrulata)

Ha idén valahol gyönyörködtünk rózsaszín vagy fehér virágaiban, most gondoskodhatunk róla, hogy jövő tavasszal már a mi kertünkben is pompázzon. Ágai sűrűn helyezkednek el, dús koronát alkotnak. Kedveli a napfényt és azt, ha a víz nem áll meg a talajban. Terebélyes, így az ültetési távolságra, a körülményeire figyeljünk oda. Ne kerüljön a háztető mellé, ne lógjon át a szomszédba, mert az problémát okozhat! Közepes vízigényű, jó vízelvezető, semleges vagy enyhén savas talajba ültessük.

  • Élettartama: jó körülmények között akár 30 év

Liliomfa (Magnolia)

Nagy, lenyűgöző virágai fehérek, rózsaszínek, lilák vagy sárgák. Ágai gyakran lefelé hajlanak. Tavasszal virágzik, de elültetni most érdemes. A legjobban teljes napfényben vagy részleges árnyékban fejlődik. Olyan helyre tegyük, ahol terebélyesedni tud, mivel néhány fajta széltében és hosszában is nagyra nő. Előnyben részesíti a jó vízelvezetésű, enyhén savas talajt. A nedvesség fontos neki, különösen a növekedési szakaszban.

  • Élettartama: közel 50 év

Korai juhar (Acer platanoides)

Nagyméretű, széles lombkoronájú, leginkább ősszel látványos. Nagyszerű árnyékot ad. Alkalmazkodó növény, részleges árnyékban is megnő, de legjobban a napfényben érzi magát. Nagyon fontos, hogy legyen elég helye a növekedéshez. Jól tolerálja a különféle itthoni talajtípusokat, de ha igazán kedvezni szeretnénk neki, válasszunk jó vízelvelvezetésű helyet. Vízigénye közepes, néhány hétig tartó szárazságban sem kell félteni.

  • Élettartama: akár 150 év

Kocsányos tölgy (Quercus robur)

Erős, masszív fa, igen széles lombkoronával. Levelei jellegzetes alakúak és ősszel gyakran mélybarnává vagy akár aranyszínűvé válnak. A növény tűző napon vagy félárnyékban nő leggyorsabban, méreteit tekintve pedig ideális árnyékadó a kertben. A talajtípust illetően nem túl igényes, a közepes vízáteresztő, kissé nedves talaj ideális lakóhely számára. Mivel sokáig él, hosszú-hosszú ideig udvarunk dísze lehet.

  • Élettartama: akár 400 év

Közönséges nyír (Betula pendula)

Karcsú, finom törzsével, lógó ágaival elegáns jelenség. Jellegzetes a fehér kérge, és remekül mutat, amikor ősszel sárgulnak a levelei. Félárnyékban és napfényben is jól érzi magát, nem igényes, így ültetésének csak a fantáziánk és a telekméret szab határt. Kedveli a hűvösebb környezetet és a nedves talajt, vízigényes, így a száraz, nyári hónapokban alkalmanként érdemes megöntözni.

  • Élettartama: megközelítőleg 60 év

Szöveg: Kiszel Péter

Fotó: adobestock