Otthon

Mit ültessünk örökös árnyékba? A sötétebb kert is lehet színpompás!

Az árnyékos kert is lehet színpompás, Kiszel Péter megmondja, mit ültessen ide!

Kertem egyik sarkában számos cserje és fa él, melyek árnyékot vetnek. Több éven át küzdöttem a fűvel, hogy hátha megmarad alattuk, ám mindeddig sikertelenül. Mostanra letettem a fűről, gyakorlatilag bármilyen növénynek örülnék, ami a néhol kopasz, néhol mohás talajt eltakarná. Kérem, segítsen, mit ültessek? – írta korábban kétségbeesve egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Gyakran visszatérő probléma, hogy a kertben az árnyékos pontok kopaszon maradnak. Szerencsére több megoldás is létezik. Mivel írta, hogy mohásodik a terület, így ebből következően valószínű, hogy párás, nedves a hely. Ilyen környezetben nagyon jól érzik magukat a páfrányfélék. Ha valamilyen virágzó növényt szeretne választani, javaslom, nézzen szét az árnyliliom-fajták között! Ezek a növények fehér, illetve lila virágokat hoznak, ráadásul a levelük, és annak erezete igen dekoratív. Egyetlen hibájuk, hogy a csigák szeretik őket, de ezt egy alapos mulcsozással, fenyőkéreg-terítéssel megelőzhetjük, és ezzel a területet is dekorálhatjuk.

Ha szeretne gyorsan terjedő futó talajtakarót, amely nem kúszik fel a bokrokra, fákra, mint a borostyán, akkor a télizöld meténget javaslom. Ez a növény is virágzik tavasszal, halványlila szirmokat hoz. Ha pedig szeretne egy kis színt vinni az árnyéki gyeppótlók közé, ültessen bele foltokban hagymásokat. A tulipán, nárcisz ciklusa pont addigra ér véget, mire kizöldülnek a bokrok, fák, így nem zavarja őket az árnyas hely.

Fotó: shutterstock