Otthon Riportok

Árnyékkedvelő csodák tárháza: a sötétebb kert is lehet buján virágos

A kertben mindig gondot jelent, mit ültessünk a kevésbé napos részekre. Összeállításunkból kiderül, milyen növények valók ide!

A kertnek azokban a sarkaiban, amelyeket nem kényeztet el a napfény, valamivel nehezebb a kertészek dolga, mint a napos részeken. De szerencsére vannak könnyen elérhető kertlakók, amelyek örülnek a misztikus félhomálynak és nem igényelnek túl nagy törődést. Lássuk a kínálatot!

Nagy meténg


Ez az örökzöld félcserje Dél-Európában őshonos, de nálunk is remekül érzi magát. Alacsony növény, legtöbbször a talaj mentjén szétterjedve, bokrosodva nő, így hát ideális talajtakaróként ültetni. Leveleivel egész évben díszít, tavasszal pedig lila-fehér virágokkal is megajándékoz bennünket.

Fehér árnyliliom


A Kínából származó évelő növény hatalmas, bordázott, szív alakú leveleivel, és nyár végén, valamint ősz elején nyíló fehér virágaival kápráztatja a szemet. Méretét tekintve közepesen magas, szépen bokrosodik. Nem csak talajtakarónak, hanem árnyékosabb virágágyakba és a kerti tó partjának díszítésére is tökéletes választás.

Pettyegetett tüdőfű


Ez a mókás nevű növény közepes termetű, gyöktörzzsel szaporodó évelő. Hazánkban őshonos. Levélzetét mutatós fehér pettyek díszítik. A méheknek nagyon vonzó, így tartásával az ökológiai egyensúlyhoz is hozzájárulunk. Virágai érdekessége, hogy amikor kinyílnak, rózsaszínűek, de aztán kékké válnak.

TIPP:

Az árnyéki növények, mivel jórészük eredetileg erdőlakó, kedvelik a párás, nyirkos környezetet. Fontos, hogy naponta egyszer-kétszer kapjanak egy kis vizet, ha beköszönt a száraz időszak. A víz mellett a mulcsozás is hasznos annak érdekében, hogy felvegyék a talajból a nedvességet.

Tölgylevelű hortenzia


Nem csupán burjánzó lombozatával, de látványos virágaival is ékesíti a kert árnyékos részeit. Van belőle alacsony, de hatalmasra, akár 2,5 méteresre megnövő változat is. Jól fest a telekhatár és a pázsit mentén és fasorok közé elhelyezve. Törpe fajtáit dézsás növényként akár a teraszon, vagy a balkonon is tarthatjuk.

Indás ínfű


Bokrosodva növekedő, alacsony évelő. Az őshonos növényeket előnyben részesítő kertekben mutat igazán jól, talajtakaróként, vagy ágyásokba ültetve. Nagyobb területeket is lefedhetünk vele. Igen dekoratív, élénkzöld és lila levelekkel díszít, gazdag, füzéres virágzatát a tavasz második felében hozza.

Kerti holdviola


Ez a növény – közismertebb nevén a pénzvirág – kétnyári, eredeti élőhelye a folyópart és az elhagyott, fás vidék. Jól passzol a természetes hatású kertekbe. Virágai lila, fehér vagy rózsaszín fürtökben nyílnak, mutatós szárazdíszt is készíthetünk belőlük.

Gyöngyvessző


Kerekded, sűrű bokor, nem igényel túl nagy odafigyelést. Előnye még, hogy nagyon jól tűri a hideg, téli hónapokat is. Szín és növekedés tekintetében is számos fajta kapható belőle. Kiváló szegélynövény, de önálló foltként ültetve is nagyon szép látványt nyújt a kertben.

Szakértő: Kiszel Péter okleveles kertészmérnök

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete