Otthon

Pöttyös a kajszi, de miért: három oka lehet a gyümölcs elszíneződésének

Ha a levelek épek, és a mag sem foltos, akkor lehet, hogy fajtajelleg. A kajszi termése éretten a nap felőli oldalon lilás-pirosra színeződik.

Hasznos és élvezetes tanácsait a Meglepetésben hétről hétre olvasom. Nem először írok önnek és remélem, ezúttal is kapok választ. Most két sárgabarackfámmal van gondom, az egyik Budapesten, a másik Pécsett található. Mindkettőnek ugyanaz a baja: az alsó ágak éretlen gyümölcsein, a keleti oldalon sűrű, lilás, barnás pöttyök jelentek meg. Eleinte a légi szúnyogirtást okoltam, de mivel 200 kilométer távolságban lévő fákról van szó, ezt végül kizártam. Így az a kérdésem, a tünetek valamilyen betegségre utalnak? Sosem láttam még hasonlót sem növényen. Sem tavaly, sem idén nem permeteztem őket semmivel sem. Hogyan előzhetném meg ezt a gondot a következő években? – írta korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A sárgabaracktermés pusztításához idén minden olyan időjárási körülmény adott volt, ami előző években még nem jött össze. Most forróság van, volt sok eső, és késő tavaszi fagy is. A legfontosabb kérdés az, hogy ez a jelenség csak most alakult ki, vagy az előző években is megfigyelhető volt a foltosodás. Ha már korábban is előfordult ez a tünet szegény kis pöttyös betegeken, akkor azt a kajszihimlő vírusa okozhatja. Ez ellen védekezni nem lehet, ám ha a tavasszal rezes permetezést alkalmaz, életben tartható a növény. Ez a vírus rossz, fertőzött szaporítóanyaggal, metszés vagy tetűfertőzés során kerülhet a növénybe. Sajnos gyógyíthatatlan, csak a fával együtt pusztítható el. Azonban ha csak idén jelentkeztek a foltok, akkor valószínűleg a kajszi sztigminás betegsége okolható. Ez egy gomba, mely a leveleken lyukakat okoz, a termésen pedig foltokat. Ez ellen gombaölőszeres permetezéssel lehet védekezni. Alkalmas rá többek között a Score és a Dithane nevű védőszer.

A végére hagytam a legjobbat! Ha a levelek épek, és a mag sem foltos, akkor lehet, hogy fajtajelleg. A kajszi termése éretten a nap felőli oldalon lilás-pirosra színeződik, és a terméshéjon gyakran találhatóak pöttyök. (Pl: Comandor-fajta) Ez a foltosodás az egészséges növényen is megtalálható, reméljük, az Ön fácskáival ez a helyzet!

Fotó: shutterstock