Konyha

Frissítő desszert a kánikulában: Mentás sárgabarackos gombóc – recept

A habos sütemények most nem csúsznak olyan jól, de azért az édesség még kellhet egy-egy ebéd végén.

Hozzávalók kb. 12 db gombóchoz:
• 80 dkg burgonya
• 1 db tojás
• só
• kb. 30 dkg liszt
• 1 közepes csokor menta
• 15 dkg kristálycukor
• 6 szem sárgabarack
• 10 dkg zsemle-morzsa
• 3 evőkanál olaj
• 4 dl natúr görög joghurt vagy 12%-os tejföl

1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, villával áttörjük. Hozzáadjuk a tojást, egy csipet sót és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk.
2. A szárukról lecsipkedett mentaleveleket mozsárba tesszük, hozzáadjuk a cukrot. Mozsártörővel körkörös mozdulatokkal addig dörzsöljük a keveréket, amíg a menta eltűnik, a cukor pedig zöld lesz.
3. A barackokat megfelezzük, kimagozzuk. A zsemlemorzsát serpenyőben 3 evőkanál olajon aranybarnára pirítjuk.
4. Lisztezett felületen 2-2,5 cm vastagra, négyzetes alakúra nyújtjuk a tésztát, majd 12 db kisebb négyzetre vágjuk. Mindegyik közepébe 1-1 kiskanálnyi mentás cukrot helyezünk, és fél-fél sárgabarackot fektetünk rá. Megformázzuk a gombócokat, majd lobogó, sós vízben készre főzzük őket. Meghempergetjük a pirított zsemlemorzsában.
5. A maradék mentás cukrot elkeverjük a joghurttal, ezzel tálaljuk a frissen kifőtt gombócokat.

Fotó: Vrábel Kriszta