Konyha

A tzatziki igenis több, mint egyszerű savanyúság: így készül a tökéletes, krémes saláta

A nyári meleg ellen minden déli ország kitalálta a maga hűsítő receptjét. Görögországban ilyen a fokhagymás, joghurtos, uborkás saláta, amelyhez kevés alapanyag kell, mégis számos egyéni változatban készülhet.

Min múlik az íze?

A tzatzikihez alapjáraton nem kell más, mint uborka, fokhagyma, joghurt, só, olívaolaj, citrom és fűszerek. De Görögországban sincs hozzá egységes recept. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezt a kevés hozzávalót milyen arányban adagoljuk – ettől lesz egyéni a végeredmény. Van, aki szerint az uborkát reszelni kell, más a szeletelésre esküszik. Egyesek sok, mások pedig kevés fokhagymával kedvelik. Hogy ne legyen nagyon csípős, van, aki még a fokhagyma erejét is enyhíti egy kevés sóval, citromlével, mielőtt a salátába tenné. A citromlevet fehérborecettel is lehet helyettesíteni. Mások a fűszerekkel variálnak, a kapros változatra szavaznak, előfordulhat petrezselymes is, de valószínűleg a menta a legnépszerűbb ízesítő.

A titok nyitja: a bársonyos joghurt

A népszerű Gyradiko Bistro vezetője, Ghavrilos Arghyropoulos szerint igazi tzatzkit csak görög alapanyagokból lehet készíteni. A fokhagyma ugyanis édesebb ott, a joghurt pedig kevésbé savanyú. A görög joghurt a legfontosabb alapanyag – ez szerencsére itthon is egyre több helyen beszerezhető. Lényeges dolgokban különbözik a hagyományos magyar joghurttól. Magasabb a zsírtartalma (10%), ezért sűrűbb és krémesebb, de nem hizlal. Külsőre is sima és bársonyos. Ezt az állagot úgy érik el, hogy többször szűrik le, így kimegy belőle a savó. Alacsony szénhidrát-, laktóz- és sótartalma miatt egészségesebb, mint a sima joghurt, vérnyomáscsökkentő és immunerősítő hatást is tulajdonítanak neki.

A bolgár változat: hűsítő leves

Más mediterrán népek is jól ismerik az uborkás finomságokat. A török cacik semmiben sem különbözik a görögtől, de Libanonban, Marokkóban is fellelhetők hasonló hűs ételek.

Bulgária kedvenc nyári levese a tarator, ami gyakorlatilag a tzatziki vízzel hígított változata, csak az uborkát kockákra vágják, a tetejére pedig aprított diót, sós mogyorót szórnak. A felhasznált joghurt itt sem mindegy: a bolgár joghurt, a  „kiselo mlyako” egyedülálló összetételű, sajátos pro­biotikumokat tartalmazó, különlegesen finom és nagyon egészséges. Itthon a könnyebben hozzáférhető görög joghurttal is készíthetjük.

Lehet öntet, saláta, előétel

Ha az alapanyagok készen állnak, a többi rajtunk múlik: úgy készítsük el, ahogy a legjobban ízlik. Egy nagyobb kígyóuborkához általában két gerezd zúzott fokhagymát írnak a receptek, de ez a mennyiség tetszés szerint növelhető vagy csökkenthető, mint ahogy az 5 dl görög joghurt sem kötelező hozzá. Kóstolgassunk menet közben! Ízlés szerint csepegtessünk bele citromlevet, ha savanyúbbnak szeretnénk, tegyünk bele több fokhagymát, ha erősebb ízekre vágyunk, aprítsunk hozzá friss mentát vagy kaprot (szárított is lehet, de jobb a friss), hogy pikánsabb legyen. Ha 2 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, tartalmasabb, laktatóbb lesz. Az uborkát reszeljük le (vagy szeleteljük vékonyra), és fontos, hogy besózzuk, állni hagyjuk, majd jól kifacsarjuk a levét. Minél kevesebb víz marad ugyanis a tzatzikiben, annál finomabb lesz. Két-három órára tegyük hűtőbe, majd sült húsok, halak, sült krumpli, gyros, grillételek, fasírtok, tócsnik, sült kolbászok mellé kínáljuk kísérőnek. A görög konyha előételként kezeli, pitát mártogatnak bele, így is fogyaszthatjuk.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete