Konyha

Tele van lehetőséggel: kaporral legyen az újkrumpli a vacsora sztárja!

Nem telhet el úgy a nyár, hogy ne vennénk meg a vajpuhára sülő újkrumplit, a nagy csomag petrezselymet. De az újkrumpliban ennél sokkal több a lehetőség!

ÚJHAGYMÁS ÚJKRUMPLIKRÉMLEVES, PIRÍTOTT BACONNAL

Hozzávalók:

  • 50 dkg újburgonya
  • 4 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 liter zöldséglé
  • 1,5 dl tejföl
  • só, frissen őrölt bors
  • negyed citrom leve
  • olaj
  • 6 szelet bacon
  • 1 kis csokor petrezselyem

Elkészítés:

  1. Az újkrumpli héját ledörzsöljük, a krumplit feldaraboljuk. A felkarikázott újhagymát 3-4 percig dinszteljük kevés olívaolajon,  hozzáadjuk a megtisztított újburgonyát, sózzuk, 5 percig dinszteljük, beletesszük az 1 gerezd zúzott fokhagymát, majd felöntjük
    a zöldséglével. Lefedve, takaréklángon puhára főzzük a burgonyát, majd botmixerrel krémesítjük, és fokozatosan, hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a tejfölt. Sóval, frissen őrölt borssal, kevés citromlével ízesítjük a levest.
  2. A baconszeleteket zsiradék nélkül, serpenyőben ropogósra sütjük, konyhai papírtörlőre szedve hagyjuk kihűlni, lecsöpögni róla a felesleges zsírt. A levest a morzsásra tört baconnel, frissen vágott petrezselyemmel tálaljuk.

KAPROS-ECETES ÚJKRUMPLISALÁTA MUSTÁROS CSIRKECOMBFILÉVEL

Hozzávalók:

  • 4 db csirkecomb filé
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál olaj
  • 80 dkg újkrumpli
  • 2 evőkanál 10%-os ecet
  • 1 csokor kapor
  • 3-4 szál újhagyma

Elkészítés:

  1. A megmosott , szárazra törölt csirkecombokat alaposan körbesózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megkenjük a mustárral és az olajjal. Tálba tesszük, lefedjük, és hűtőszekrénybe tesszük pácolódni (akár egy napra). A megtisztított  újkrumplit feldaraboljuk, majd bő, sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. Még melegen tálba tesszük, öntünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, hozzáadjuk az ecetet, és megsózzuk. Hagyjuk ebben a lében kihűlni a krumplit. A kaprot és a fokhagymát apróra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, és a kihűlt krumplihoz keverjük.
  2. A bepácolt csirkecombokat forró faszenes grillen, kontaktgrillben vagy tapadásmentes serpenyőben oldalanként kb. 8 perc alatt
    készre sütjük.

Kiemelt kép: Vrábel Kriszta