Otthon

Trombitafolyondár-veszélyben: mit csináljunk a midenfelé tolakodó sarjakkal?

A trombitafolyondár mutatós árnyékoló, viszont a környezetében mindenfelé új sarjakat növeszt és lehetetlen kiirtani. Kiszel Péter segít!

Déli fekvésű bejárati ajtónk közelébe – árnyékolás miatt – trombitafolyondárt ültettünk. Remekül felkúszik akár 5-6 méter magasra is, így meleg nyári napokon, amikor kilépünk a lakás ajtaján, legalább nem kapunk hőgutát. Nagyon szeretem, bár gyorsan törnek az ágai. Viszont a környezetében mindenfelé új sarjakat növeszt. Már ott tartunk, hogy lehetetlen kiirtani. A tőle nem messze sorakozó tuják között rendszeresen újabb és újabb hajtások törnek fel. Férjem le akarja permetezni, de én nem engedem, mert szerintem a főnövény is kipusztulna tőle. Mit tanácsol, mit tudunk tenni (azon kívül, hogy kitépkedjük az újakat)? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Sajnos nem sok mindent lehet tenni. Ugyanúgy, ahogy a bambuszok esetében, ültetés előtt egy 50-60 centi átmérőjű csőszeletet kellett volna letenni a földbe, és annak a közepébe ültetni a növényt. Ez megakadályozta volna a gyökerek és sarjak feltörését a kert egyéb pontjain. Most esetleg a meggyfa sarjaihoz hasonlóan meg kellene próbálni nem lemetszeni a sarjakat, hanem tépni őket, hogy az alvó rügyek is eltávolításra kerüljenek. A gyomirtó jó választás, de csak akkor, ha tényleg vállalják a főnövény kipusztulásának kockázatát. Saját kertemben is hasonló gonddal küzdök, igaz, az a növény már 35 éve él ott. Minden évben két alkalommal feltépem a sarjakat, és így kordában tudom tartani a betolakodókat.