Riportok

Gyönyörű, dús sövényre vágyik? Ezek a legszebb és leggyorsabban nővő fajták, amit választhat

Sok önkormányzat nem engedi, hogy tömör kerítést építsünk. Helyette ültessünk olyan növényeket, amelyek takarják a kertünket a kíváncsiskodóktól. Milyen lehetőségeink vannak?

A sövények egy-két kivételtől eltekintve nem kényesek. Elég nyírással karbantartani őket, így díszítenek, és természetes módon gátolják, hogy idegenek lássanak be hozzánk. Csupán kétfélét nem érdemes telepíteni: leylandi ciprust és tuját, mert ezek kártevői, betegségei az utóbbi időben megszaporodtak, és kiszáradásra hajlamosak.

Virágzó fajták

Nyáriorgona

Ha szeretnénk, hogy sövényünk a takaró funkciója mellett extra díszítőértékkel is rendelkezzen, ültessünk virágzó fajtát. Ilyen lehet az illatos jezsámen, a mályvacserje, amely színes virágokkal kápráztat el, vagy a nyári orgona, ami pillangókat hív a kertünkbe. Ütethetünk közönséges orgonát és tatár loncot is, amelynek a termése a madarak kedvenc csemegéje. De a mutatós lombozatú keleti tamariska és a citrus aromájú illatos lonc is kiváló választás lehet.

Jezsámen

Gyorsan növők

Ha szeretnénk rövid időn belül ellehetetleníteni a kíváncsiskodást, válasszunk gyorsan növő sövényt. A kis cserjékből is hipp-hopp terjedelmes bokrok lesznek. Ilyen például a nyári orgona, a keleti tamariska vagy a turkesztáni szil, ami évente akár másfél métert is nőhet. Idetartozik a télizöld fagyal, a tűztövis, valamint a babérmeggy és a gyertyán is – utóbbi árnyékban is szépen fejlődik. Ha gyorsan növő sövényt választunk, készüljünk fel a rendszeres nyírásra!

Fontos tudni!

A bambusz első ránézésre egzotikus és tökéletes sövénynövénynek tűnik, de ne dőljünk be neki! Karbantartása minden évben sziszifuszi munka, hatalmasra nő, és ha csak egy pillanatig nem figyelünk oda rá, úgy elburjánzik a kertben, hogy esélye sem marad másnak. Csak rajongóknak való!

Bambusz

Örökzöldek

Télen-nyáron biztosítják a meghitt hangulatot a kertben, közülük több ehető terméssel hívogatja a madarakat. Ilyen például a ­tűztövis vagy a babérmeggy, ami fényes leveleivel igen dekoratív. Tarka levelei miatt jó választás a babérsom vagy a lángvörös hajtásokkal tündöklő kerti korallberkenye is. Izgalmas a Júlia-borbolya, amelynek levelei őszre látványos pirosba borulnak. A közönséges luc is érdekes hatást kelthet.

Babérmeggy

Formázható növények

Ha figurális sövényekre vágyunk, amilyenek az angolkertek díszei, választhatjuk a csodasövényt, a télizöld fagyalt, a tűztövist, a gyertyánt vagy a közönséges lucot is. Itt azonban már – legalábbis kezdetben – az alakzatok megfelelő kialakítása miatt érdemes dísznövénykertész segítségét igénybe venni. Kis gyakorlás után a karbantartás ránk maradhat, és még jó szórakozás is lehet. Ezekből a növényekből egyedi, sövényalapú központi kerti díszítőelemek is kialakíthatók.

Kérdése van a növényeivel kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek a [email protected] e-mail-címen! Olvasóink leveleire csak a lap hasábjain válaszolunk.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete