Otthon és Kert

Ragacsos barna foltok a virágon: cselekedjen, mielőtt az összes növény megfertőződik!

Igen nagy mennyiségben van jelen, a levél fonákán és az ágon is. A levél színe már ragad a tetű ürülékétől, a mézharmattól.

Küldök egy kedves zöldnövényemről mintát. A rajta található elváltozást idén tapasztaltam, és nagyon bánt. Jó pár évig nagyon szép volt, és én semmi rendkívülit nem csináltam, és nem is történt változás a lakásban, de a levélkéken csúnya, apró, barna foltok jelentek meg. Talán gomba lehet? Mit gondol? Már a közelében lévő más zöldnövényekre is terjed, azt látom. Kérem, adjon tanácsot! Így is el vagyok késve, már vagy fél éve akarok írni önnek, csak eddig mindig közbejött valami – kérdezte korábban egy aggódó olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök,  a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Való igaz, a növény beteg. De nem gomba okozza a betegséget, hanem egy kártevő, amely a pajzstetű névre hallgat. Igen nagy mennyiségben van jelen, a levél fonákán és az ágon is. A levél színe már ragad a tetű ürülékétől, a mézharmattól. Ez a kártevő el fogja lepni az összes növényt, hiszen az egyre növekvő létszámú „családnak” táplálék kell. Valószínűleg a meleg nyár és a száraz levegő okozhatta a növény legyengülését, ezért fertőződött meg.

A pajzstetű ellen lehet permetezéssel vagy rovarölőszeres beöntözéssel is védekezni. Én e kettőt kombinálva javaslom, mert a permetezéssel a levélen, száron élő állatok nagy része elpusztul, a beöntözéssel pedig a permetezést átvészelők is kiirthatóak.

Védekezésre többféle szer is használható, ám nem mindegyik alkalmas egyidejűleg permetezésre és beöntözésre is, így lehet, hogy több szert kell hogy vásároljon, melyekkel a lakás összes növényét érdemes kezelnie a jó eredmény elérése végett.

Fotó: shutterstock