Otthon Riportok

Szobanövények csúcsformában: speciális ápolás jár ősszel kertből behordott szépségeknek

Ahogy hűvösödnek a napok, úgy válik a kertészkedésben is egyre fontosabbá a bent, mint a kint. Itt az ideje, hogy méltó módon foglalkozzunk a lakásban élő zöld szépségekkel.

Az ősz és a tél a benti dísznövények életében is változást hoz, és nem csak azért, mert végre a középpontba kerülnek. Ők is megérzik a nappalok rövidülését, a fényviszonyok változását, tehát a nyugalmi időszak kezdetét. Az érzékeny évszakban a gondozásukat is az új életritmusukhoz kell igazítanunk.

A fényt követve

A nyárra kihelyezett fagyérzékeny fajtákat érdemes a lakásban teleltetni, de vigyázzunk, hogy ne legyen a közelükben aktív fűtőtest, mert azt nehezen tűrik. A leveleik elszáradhatnak a hőtől. Fényre azonban továbbra is nagy szükségük van. Könnyen lehet, hogy át kell helyezni őket aszerint, mikor hol kapnak többet belőle. Persze az egyes növények sajátos fényigényeit is szem előtt kell tartanunk. Arra is ügyelnünk kell, hogy a levelek ne érintkezzenek közvetlenül az ablaküveggel, mert egy-egy fagyos éjszaka hidege komoly kárt tehet bennük.

Kapjanak vitamint?

Bár tápanyagpótlásra továbbra is szükség van, az öntözővízhez adagolt tápoldat mennyiségét is csökkentsük, hiszen télen minden élőlény pihenni megy. Kivételt azok képeznek, amelyek ebben az időszakban virágoznak, mint például a ciklámen, a mikulásvirág vagy a karácsonyi kaktusz.

Ne fázzanak meg!

Az ideális hőmérséklet 20 Celsius-fok körül van. Arra is érdemes odafigyelni, hogy rosszul szigetelt nyílászárók közelébe ne tegyük a szobanövényeket, mert megfázhatnak, a náthára pedig sárgulással és levéleldobással reagálnak. Szellőztetéskor az érzékenyeket vigyük át másik helyiségbe – a levegőztetést érdemes a legmelegebb napszakban végezni.

Tisztítás és támasz

A kertből behozott növényeket érdemes alaposan megtisztítani. Az elnyílt virágokat, magkezdeményeket vagy betegnek tűnő, száradásnak indult részeket távolítsuk el. A későbbiekben is rendszeresen töröljük le a levelekről a port. A folyton növő, kúszó futónövényeknek a szobában is biztosítsunk támasztékot, ennek köszönhetően nem sérülnek meg, nem törnek el, és sokkal látványosabbak is.

Kevesebb vízzel is beérik

A locsolásból ősszel-télen mindig vissza kell vennünk, ilyenkor kevesebb nedvességre van szükség. A víz mennyiségét fokozatosan csökkentsük, és öntözés előtt győződjünk meg róla, hogy a cserép földje valóban száraz-e. A szobanövény, ha túlöntözzük, könnyen berohadhat. Ügyeljünk rá, hogy az edények alján legyen vízelvezető nyílás, mert így a felesleges folyadék könnyen távozhat belőlük.

Hasznos szobadísz

Párásítani is kell, mivel a fűtési szezonban a lakás levegője száraz, ami nem sok növénynek tesz jót. Helyezzünk ki a radiátorokra vízzel töltött edényeket, vagy szerezzünk be a kertészetben, gazdaboltban profi párásítót. Ez nemcsak hasznos, de jól is mutat, otthonunk dísze lehet.

Egészségügyi kontroll

Vizsgáljuk át a leveleket, és győződjünk meg róla, hogy nincs rajtuk kártevő. Az eddig a teraszon, balkonon állomásozókon könnyen lehet takácsatka, pajzstetű vagy levéltetű is, ami megfertőzheti a többieket. Beteg növényt soha ne tegyünk az egészségesek közé, az csakis az elkülönítőbe kerülhet!

Szakértő: Kiszel Péter, okleveles kertészmérnök

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete