Otthon és Kert

Miért nem teren a kaktuszfüge? Az öntözéssel lehet a legnagyobb gond!

A kaktuszfüge esetében különböző oka lehet a virágzás vagy a termés elmaradásának. Van, amelyik kifejlett korában ötméteres, képzelje! Az, hogy mire lehet számítani, függ a növény fejlettségétől is.

Tanácsért fordulok önhöz, mint mindenki más, aki Meglepetés-olvasó. Van nekem két kaktuszfügém, nagyon szépen nőnek, és virágoznak is, amikor annak van ideje, de termést sajnos még egyik sem hozott. Megközelítőleg egy méter magasak, szoktak kapni műtrágyát évente kétszer, azokon a napokon, amikor magasabb a hőmérséklet, mindig kapnak elég öntözést, úgy két-három deciliternyi vizet. Tanácstalan vagyok, mert szép nagyok, és képzelje, az egyik ismerősömnek már jóval kisebb kaktuszfügéje is termett – írta korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A kaktuszfüge esetében különböző oka lehet a virágzás vagy a termés elmaradásának. Nem szeretném magam ismételni, de függ a növény fajtájától. Van, amelyik kifejlett korában ötméteres, képzelje! Az, hogy mire lehet számítani, függ a növény fejlettségétől is. Az ön kaktuszfügéje lehet, hogy egy még ivaréretlen növényről lett szaporítva, míg az ismerőséé egy ivarérettről.

Fontos a teleltetés kérdése is. Egy jól teleltetett kaktuszféle mindig jobban virágzik, terem egy rosszul teleltetettnél. Télen, öt-nyolc fokon tartsa a növényt, rengeteg fény mellett, és havonta vagy akár másfél havonta maximum egy alkalommal öntözze, tápoldat nélkül! Áprilistól lehet az öntözést sűríteni vagy csak a havi vízadagot megemelni, és nagyon fontos, hogy nem nitrogén, hanem foszfor- és káliumtúlsúlyos tápoldatot alkalmazzunk.

Nyáron a legjobb szabadban, tűző napon tartani. A napi öntözés pedig túlzás! A növény azt hiszi, hogy most kell nőnie, mert most van itt az esős időszak, és inkább nő, mintsem terem.

Fotó: shutterstock

Címkék: