Otthon

Mohás a fű? Speciális műtrágya és szellőztetés kelti életre a gyepet

A sugarzóan zöld gyep minden kerttulajdonos legfőbb vágya, de sok a gond vele. Különösen bosszantó tud lenni, ha elkezdt a fű mohásodni.

Kertes családi házban élünk. Szép az udvarunk, csak az a baj, hogy a nagyon mohás lett az utóbbi időben. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor mit lehet tenni, hogyan kell gondozni a gyepet, hogy a moha eltűnjön a fűszálak közül? Minden tavasszal kigereblyézem, évközben fűnyírót használok – írta korábban segítséget kérve egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A fű mohosodásának oka, hogy a talaj igen levegőtlen, ezért sok vizet kap a gyep, és valószínűleg még árnyékos is a terület – bár ez utóbbi nem feltétlen szükséges a mohosodáshoz. A talaj levegőtlenségén könnyen segíthetünk. A gyep szellőztetése annyit jelent, hogy egy kézi, éles, speciális szellőztető gereblyével vagy egy erre a célra kialakított géppel a talaj felső rétegét fellazítjuk, és az elhalt fűcsomókat, lombot, ott maradt kaszálékot, illetve mohát kiszedjük. Ilyenkor óhatatlanul kijön némi élő fű is, de ez elenyésző veszteség a nyereséghez képest.

A szellőztetéstől a felső talajréteg fellazul, a talajrészecskék között több levegő lesz, mely segíti a megfelelő talajélet kialakulását. Jobb lesz a vízelvezetése, nehezebben fog mohosodni. Ez után érdemes megszórni a kipusztult felületeket fűmaggal, és lelapogatni a friss vetést. A gyepszellőztetést az év folyamán meg lehet ismételni, de arra ügyeljünk, hogy a zsenge vetést nem jó szellőztetni, mert a fiatal fűszálakat kitépi a szellőztető szerkezet. A mohosodás gátolható vastartalmú műtrágya alkalmazásával is. A vas hatására a moha elszárad, és könnyen kigereblyézhető. Ezt a műtrágyát tavasszal érdemes alkalmazni.

Ha a területünk árnyas, és mindenáron füvesíteni szeretnénk, meg kell metszenünk a fákat, bokrokat, úgy, hogy érje némi napfény a területet. Ide válasszunk speciális árnyéktűrő fűmagkeveréket. Ha csak azt szeretnénk, hogy zöld legyen az árnyaltabb terület, válasszunk árnyéki gyeppótló évelőt. Ilyen a futó télizöld
meténg vagy az árnyliliom, illetve a páfrányfélék.

fotó: pexels