Otthon Riportok

Idén nem a szomszédé lesz zöldebb: most gondoskodjunk a nyári szép dús gyepről

Ha a napsütésben majd puha fűben szeretnénk lépkedni a kertben, itt az idő, hogy megtegyük hozzá az előkészületeket. Okleveles kertészmérnök szakértőnk, Kiszel Péter megmutatja a mesterfogásokat.

Tavaszi nagytakarítás

Amikor nekiállunk a munkálatoknak, a gyepfelület vagy az annak szánt terület takarításával kell kezdenünk. Össze kell gyűjteni minden lombot, ágdarabot, kavicsot, kigereblyézni a moha egy részét – ezáltal a fű aktuális állapotáról is képet kapunk. Ha sárgult foltokat látunk, könnyen lehet, hogy a tél folyamán begombásodott. Fotózzuk le, és vigyünk mintát a gazdaboltba, ott tudnak adni megfelelő ellenszert.

Ha a gyepfelületen nincsenek betegségek, érdemes kissé megszellőztetnünk. A folyamat eredményeként a talaj felső rétege fellazul, levegő jut a gyökerekhez, a fűcsomók bokrosodni kezdenek, és minden oda nem illő moha, elszáradt gyom, egyéb „szemét” kikerül a felületről.

Melyik fajtát válasszuk?

Szellőztetés után homok és komposzt keverékét juttassuk ki a talaj egyenetlenségeinek környékére, és egy széles gereblyével egyengessük el. Ha kész a sík, fellazított felületet, a terület igényeinek megfelelően kiszórhatjuk a fűmagot. Árnyékos felületekre árnyéktűrő, naposakra szinte bármilyen, míg az öntözetlen kertekbe száraz­ságtűrő fűmagkeveréket szórjunk. Fűmagvetés után tavaszi indító gyeptrágyát is kijuttathatunk, hogy minél hamarabb erőre kapjon a téli álmából ébredő zöld. Ha van gyephengerünk, érdemes a területen végigtolni, hogy a fűmagot és a műtrágyát belenyomjuk, és belerögzítsük a talaj felszínébe. Ha nincs, marad a lábunk mint tömörítőeszköz – alkalmazzuk bátran!

Öntözési tipp:

Nagyon figyeljünk arra, hogy a friss fűmagvetést mindig nyirkosan kell tartani, de egyszerre annyi vizet soha ne juttassunk ki, hogy tócsák álljanak, vagy vízfolyás keletkezzen, mert ez elmossa a magokat.

Az angolpázsit bizony drága

Amikor füvesítést tervezünk, a legfontosabb dolog, hogy mérlegeljük a lehetőségeinket. Ha nem tudunk sokat öntözni, nem fér bele a költségkeretünkbe a rendszeres tápanyag-utánpótlás, permetezés, gyepszellőztetés, akkor ne akarjunk gyönyörű angol pázsitot a kertünkbe, mert csalódni fogunk. Ebben az esetben maradjunk a sport- vagy a taposást tűrő gyepkeverékeknél, amelyek nem csak fűfélék magjait tartalmazzák, így olyan felületeken is takarást biztosítanak, ahol a pázsit nem igazán lenne szép.

Különleges kertlakók

Főleg árnyékos területeken fordulhat elő, hogy kikopik, vagy eleve ki sem csírázik a fűmag. Ebben az esetben mérlegelnünk kell, hogy az adott területen mindenképpen ragaszkodunk-e ahhoz, hogy közlekedni tudjunk. Ha nem, akkor árnyéktűrő virágzó évelőkkel is beültethetjük, ezek ugyanis kiválóan takarják a talajt. Ilyen növény lehet többek közt a télizöld meténg, a borostyán, az árnyliliom, a páfrány, a tűzeső és a hunyor.

Akadályozzuk a mohásodást!

Ha a fű megmarad az árnyékban, de nagyon mohásodik, ne szellőztessünk folyamatosan, mert azt a drasztikus beavatkozást, amit ez a folyamat jelent, évente csak egy alkalommal viseli el. A mohát próbáljuk meg mohásodásgátló műtrágya kiszórásával kordában tartani.

Szöveg: Kiszel Péter

Fotó: Adobestock

Címkék:

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete