Egészség Riportok

Reggeli-diéta: kiadós délelőtti étkezés nélkül hízhatunk is, a reggeli az egészséges testsúly őre

Bőséges vagy szerény, de a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Egy irányzat szerint minél gazdagabb, annál többet fogyhatunk tőle.

Ízlés szerint!

Az egyik iskola a franciás, vajas-lekváros croissant-ból vagy más édes péksüteményekből álló reggeli. Látva a francia nők báját és csinos alakját, járható útnak tűnik. A másik irány az angolos, szalonnás-tojásos reggeli, itt azért a babos salátát már kihagyhatjuk. Összességében érdemes kipróbálni mindkettőt, legalább egy nyári, szabadságos hét erejéig, és magunkon lemérhetjük a hatást.

A bőséges reggeli diéta

Pizza, spagetti, sütemények és fagylalt – egy amerikai diétairányzat szerint akár fogyhatunk is, ha mindezeket reggel 9 óra előtt esszük meg. A bőséges reggeli diéta alapjául szolgáló könyv írója a szervezet természetes bioritmusára alapozza fogyókúraprogramját. Elmélete szerint, ha reggel 9 előtt eszünk szénhidrátokat, akkor azokat másként dolgozza fel a szervezet, mint egyébként, ezért nem raktározódnak el zsírként.

A Bőséges Reggeli diétának két változata létezik, a turbó és a relax. Az első a villámgyors fogyást célozza meg, itt számolgatnunk kell a kalóriákat. A reggeli 600 kcal lehet, ebédre és vacsorára pedig további 600 fér bele, két egyenlő részre osztva. Így állítólag akár 12 kilótól is megszabadulhatunk egy hónap alatt. A relax program azoknak szól, akik már elérték a kívánt testsúlyt. Ebben az estben akár 3000 kalóriát is megehetünk reggelire.

Relax mintareggeli

✔ Tojásrántotta parasztosan: 3 tojásból, sajttal, szalonnával és zöldségekkel.

✔ Egy krémsajtos muffin fele

✔ Müzli vagy gabonapehely tejjel

✔ Csokikrémes brownie

Reggelizz, mint egy király?

„A reggelizz, mint egy király, mondás csak részben igaz” – mondja dietetikus szakértőnk, Mihály Tekla. „A reggeli valóban meghatározza, hogyan indul a napunk, és nagyon fontos szerepe van az ideális súly megtartásában, de a királyi jelző inkább reggelink minőségére legyen jellemző. Ha túlzottan kiadós a reggeli, azzal megnöveljük a napi kalóriabevitelt, mert utána hasonló nagy adag ebédet és vacsorát kívánunk. Ha viszont elmarad, akkor egyszerre csak lezuhan a vércukorszintünk, farkaséhesek leszünk, és ebédre vagy esetleg még korábban össze-vissza kezdünk enni. Az ideális reggelinek a napi energiabevitel 20 százalékát kell fedeznie.”

Reggeli nélkül hízhatunk

Reggeli nélkül leáll a fogyás. A látszólagos ellentmondásnak az az oka, hogy a reggeli indítja be az anyagcserét, és tölti fel testünk energiaraktárait. „Ne felejtsük el, hogy akár 12-14 óra is eltelhet a vacsorától a reggeliig. Ennyi idő alatt szervezetünk energiaszintje drasztikusan csökken. Éppen ezért elengedhetetlen az ébredést követő étkezés, aminek táplálónak kell lennie” – figyelmeztet Mihály Tekla.

A kutatások azt mutatják, hogy ha nem reggelizünk rendszeresen, akkor napközben össze-vissza nassolunk, és összességében sokkal többet eszünk, mintha egy jó reggelivel „sínre tennénk” az anyagcserénket.

Mintareggeli: Három a sietős hétköznapokra, +1 a kényelmes hétvégékre

✔ 3 dkg teljes értékű gabonapehely, 1,5 dl tejjel, 10 dkg gyümölcs, 1 pohár frissen facsart narancslé, 1 csésze kávé tejjel

✔ 2-4 szelet mozzarella, 2 szelet teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér vajjal, 10 dkg paradicsom, 1 csésze kávé tejjel

✔ 3 dkg teljes értékű gabonapehely, 1 pohár natúr joghurt, 10 dkg málna, 1 csésze kávé tejjel

Hétvégére: Tojásos rántotta

1 szelet sült szalonna, 2 tojás és egy kanál tej keverékéből megsütjük a rántottát, hozzá 1 paradicsomot és 1 zöldpaprikát félbevágva sütőben megpirítunk, és 2 szelet lenmagkenyeret eszünk hozzá.

Tipp

Előző este áztassunk be müzlit gyümölcsjoghurtba. Reggel elegendő lesz kivenni a hűtőszekrényből,
és bekanalazni. Teljes kiőrlésű kekszek, sajtfalatkák, gyümölcs. Előre megvásárolható, könnyen szállítható és tápláló reggelipótlók azokra a napokra, amikor tényleg nagyon szorít az idő.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete