Egészség Riportok

Hatásos lélekdiéta: vidámító ételekkel centikben mérhető a fogyás rövid idő alatt

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy ételeink nemcsak testsúlyunkat, de hangulatunkat és idegrendszerünket is befolyásolják. Lássuk, mit érdemes enni, hogy jobbkedvűek legyünk.

Diéta helyett életmódváltás

A legtöbb diéta csak az elhízást kezeli, annak kiváltó testi vagy lelki okát nem. Sokan hajlamosak beletörődni túlsúlyukba, mintha velük született adottság lenne. Manapság egyre több betegségről, lelki problémáról derül ki, hogy egyszerű étrendváltozással kezelhető.

Az elhízást gyakran az emésztés vagy a hormonháztartás zavara okozza. Ezt pedig a testedzés csak kis mértékben képes befolyásolni. Aki rendszeresen mozog, tudja, hogy a tudatos életvezetés, a lélek egyensúlya az, ami igazán fontos.

A diéta alapelvei

✔ csökkentsük az élénkítő szerek fogyasztását (kávé, alkohol, cukor)

✔ csökkentsük a nehezen emészthető ételek mennyiségét, mint a hús, sajtok, gomba, hagymafélék

✔ együnk több nyers zöldséget és gyümölcsöt

✔ kerüljük a túlfinomított, valamint a tartósítószert, ízfokozókat, mesterséges színezékeket tartalmazó élelmiszereket

 

Az ételek hatásai

  • Könnyű: a kiegyensúlyozott lelkiállapot szempontjából legfontosabb ételek csoportja, elősegíti a tisztánlátást, tiszta gondolkodást. Ezek az ételek könnyen emészthetők, gyorsan beépülnek, táplálóak, mégsem nehezítenek el. Egészségessé és rugalmassá tesznek, vitalitást, pozitív életszemléletet kölcsönöznek. Például: friss zöldségek, gyümölcsök, magvak, hüvelyesek, rizs, tej, tisztított vaj és teljes kiőrlésű kenyerek. Viszont ezek az ételek egy része hizlal, ezért, ha fogyni szeretnénk, akkor
    a tejtermék és gabona fogyasztását csökkentenünk kell.
  • Energizáló: energiát és erőt adnak. Ezek az ételek feltöltenek, de rossz étrendben feszültté, túlérzékennyé tesznek. Pl. csípős, túlfűszerezett húsok, túlcukrozott édességek, élénkítő szerek (koffein tartalmú kávé, tea), túlzottan savanyú, keserű, sós, csípős ételek.
  • Nehéz: tehetetlenséget okoznak és eltelítenek. Ezek a nehezen emészthető ételek lelassítanak, és feloldják a feszültséget bennünk. De ha túl sokat vagy túl keveset eszünk belőlük, csökkentik érzékenységünket, levertséget, kedvetlenséget okoznak. Pl. húsok, tejtermékek, konzervek, erjesztett élelmiszerek, gomba, hagyma, alkohol.

Érdekesség

A mértékletes sófogyasztás megtisztít, erősít és fejleszti a rugalmasságot, ám túlzott mennyiségben megkeményít, és megrekedéshez vezet.

A cukor hatására zavarodottság, izgatottság és túlérzékenység jön létre, mely fásultságot, közönyösséget idéz elő, de ha igen kis mennyiségben használjuk, akkor el is lazíthat.

Érezni fogjuk, mi kell

„Ahelyett, hogy megszokás vagy íz alapján választanánk, olyan ételeket együnk inkább, amelyek segítik erőnk, vitalitásunk és érzékenységünk fejlődését. Figyeljünk jobban valódi szükségleteinkre” – hangsúlyozza Diószegi Ádám szakértőnk. A tányérunkra kerülő fogás legyen természetes eredetű. Kerüljük a túl keserű, savanyú, sós, csípős, fűszeres, öreg vagy poshadt, tartósított, túlkezelt, túlfőzött ételeket. A hús elhagyása nem kötelező, szervezetünk úgyis jelzi, ha nem kívánja.

„Nehéz lenne egy mindenki számára megfelelő életmódot előírni, hiszen nem vagyunk egyformák. Saját magunknak kell megtalálni életünk azon területét, amin érdemes változtatnunk”
– mondja a szakértő.

Tudta?

A gabonafélék növelik az életerőnket és az állóképes-ségünket, de ha túlzásba visszük, elnehezítenek és eltompítanak.

A zöldségfélék könnyedséget és mozgékonyságot eredményeznek, de túlzott fogyasztásuk hatására elgyöngülhetünk.

A gyümölcsök lágyságot és rugalmasságot kölcsönöznek, de ha sokat eszünk belőlük, bizonytalanná tehetnek.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete