Egészség Riportok

Új őrület a zippzár diéta: 10 nap alatt egy ruhaméret csökkenést ígér – Mintaétrenddel

Ha csak néhány kilótól szeretnénk megszabadulni, nem kell feltétlenül hónapokig tartó fogyókúrában gondolkodnunk. Néhány nap alatt is sikerülhet, de pár apróságra ilyenkor ügyelnünk kell!

Szabad vagy nem szabad?

Amikor egy különleges eseményre készülünk, és képtelenek vagyunk begombolni legszebb nadrágunkat, vagy a legnőiesebb ruhánk cipzárja nem ér össze, jól jöhet egy intenzív diéta. Mit tegyünk, hogyan lássunk hozzá? Számtalanszor hallottuk már, hogy a pár hét alatt leadott kilók gonosz módon visszakúszhatnak ránk. Nem csoda, ha vívódni kezdünk. Van módszer, amivel akadályozható a jojóeffektus? Vagy a későbbi következmények miatt ne is kezdjünk vészhelyzetdiétába?

A siker után jön a neheze!

Szakemberek szerint a teljes koplalás nem megoldás, a gyors diéta alatt is gondoskodni kell a megfelelő tápanyagbevitelről. A rapid fogyókúráknak csak akkor van értelmük, ha a néhány hetes kemény megszorítás után korrigálunk, vagyis követjük az egészséges étkezés fontos szabályait a diéta befejeztével is. A gyors súlyvesztés után sajnos biztos, hogy hízékonnyá válunk. A súlycsökkenés után továbbra is el kell kerüljük az egyszerű szénhidrátokat, a zsírosabb ételeket. Életünk minden pillanatában részesítsük előnyben a fehérjében gazdag és rostdús ennivalókat. Tökéletes alakunkat csak úgy tudjuk megőrizni a vészhelyzet után is, ha hetente minimum 2-3 alkalommal intenzíven mozgunk is valamit.

A tavaszi diéták csapdája

Sokan úgy érzik, a tavasz a legmegfelelőbb pillanat a fogyókúrához, mégse próbálkozzunk például néhány napnál hosszabb léböjttel, mert súlyos tápanyaghiánnyal járhat. Ráadásul nem szabad összekeverni a léböjtöt a fogyókúrával, hiszen az előbbi célja a méregtelenítés és nem a fogyás. A szervezetünknek szüksége van szénhidrátra, fehérjére, zsírra. Alaphiba, ha a diétát fokozatosan kezdjük és hirtelen hagyjuk abba, éppen fordítva kell, csak így indul el az igazi fogyás, és végül így tarthatjuk meg hosszú távon is az eredményt.

SZAKÉRTŐI TIPPEK, SIKERES DIÉTÁHOZ:

● A fogyás titka a jó anyagcsere. Ezt felgyorsíthatjuk, ha rostdúsan étkezünk. A következők mindenképpen kerüljenek a tányérunkra: zöldségek, gyümölcsök, különböző gabonafélék, pl. köles, hajdina, rozs, zab.

● Ne felejtkezzünk el a minőségi fehérjéről sem, hiszen ez kiválóan telít és mozgásban tartja az anyagcserét, ami a sikeres fogyókúra egyik feltétele.

● Próbáljunk ki különböző gyógyteákat, tea-keverékeket. Jótékony pl. a zöld tea, a mate tea, de érdemes a gyömbérrel is kísérletezni.

● Fontos, hogy szervezetünk pH-értéke is ideális szinten legyen. Ehhez igyunk meg napi 1,5 liter citromos vizet.

● Együnk antioxidánsokban gazdag, főleg bogyós gyümölcsöket, hiszen ezek segítenek a fogyókúra során felszabaduló méreganyagok semlegesítésében.

Mintaétrend

1. nap
R: 3 evőkanál zabpehely szójatejjel, reszelt almával
E: Egy tányér zöldségleves, és egy szelet teljes kiőrlésű kenyér
V: Grillezett hal egy adag salátával

2. nap
R: Gyümölcssaláta egy marék főtt kölessel
E: Grillezett csirkecsíkok salátaágyon
V: Egy tányér lecsó

3. nap
R: Egy főtt tojás, 1 szelet teljes
kiőrlésű kenyérrel, grillezett paradicsommal és gombával
E: Tonhalsaláta
V: Csirke- és zöldségragu barna rizzsel

TIPP: A főétkezések között tízóraira és uzsonnára együnk egy-egy almát, ropogtassunk répát vagy néhány szem mandulát.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete