Egészség Riportok

Sportolás 50 év felett: természetes szerekkel enyhíthető a fájdalom

Kellemetlen, ha napokig gyötör az izomláz egy nagy kirándulás után, vagy ha tartósan fájnak az ízületeink, a hátunk. Mielőtt gyógyszerért nyúlnánk, próbáljunk ki természetes módszereket.

Hogyan előzzük meg?

Mozgás után ne kezdjünk azonnal pihenni. Ha nagyon feszülnek az izmaink, végezzünk nyújtó gyakorlatokat legalább 10 percig. A nap végén, ha van rá mód, készítsünk meleg fürdőt egy-két pohár keserűsóval vagy almaecettel – lazítja az izmokat és enyhíti a fájdalmakat. Emellett igyunk sokat, hogy pótoljuk a mozgás miatt elveszített folyadékot.

Amire figyeljünk

Fontos tudni, hogy a feketenadálytő-kenőcsöt nem szabad korlátlan ideig használni. Alkalmazása után mindig alaposan mossunk kezet!

A természet patikája

A természetes fájdalomcsillapító megoldások közé tartozik a fekete nadálytő. Ez a szép, lila virágú gyomnövény árokparton, erdőszélen, vizek mellett terem. Gyógyító hatását már időszámításunk előtt ismerték: gyulladásokat kezeltek vele. Ma is kenőcsök, paszták, pakolások formájában alkalmazzák. Forrasztófűnek is hívták régen, mert természetes csonterősítő, segíti a törések, zúzódások, ficamok, rándulások gyógyulását. Ínhüvelygyulladásnál is eredményes lehet.

A növények közül a fekete nadálytő tartalmazza a legtöbb allantoint, ez a vegyület pedig gyorsítja a sérült szövetek regenerálódását. Enyhíti a reumatikus és ízületi gyulladások miatti duzzanatokat. A váll, a könyök, a csukló, a csípő, a térd ízületi fájdalmaira egyaránt alkalmazható. Bokaficam és sportsérülések gyógyításánál is bevethetjük.

Hűsítő megoldás

A gyulladt, fájó ízületekre, sérülésekre, duzzanatokra hagyományos megoldás a hűsítés, akár borogatás, akár jégzselé, akár fagyasztott zöldborsó formájában. Természetes tehát, hogy a fájdalomcsillapító krémek is tartalmaznak hűsítő anyagokat, például borsmentát, mentolt vagy kámfort.

Mi mindenre használhatjuk még?

zúzódásokra, ­vérömlenyekre

visszérgyulladásra

ínhüvelygyulladásra

körömleválás után

köszvényre

lábszárfekélyre

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete