Konyha

Belgium fehér aranya a pótkávé alapja: ez valójában a cikória és így használhatja

Még nem ismerjük igazán, pedig érdemes lenne rendszeresen fogyasztani. Csónak formájú leveleit könnyű, fogyókúrás ételekhez használhatjuk.

Belgium fehér aranya

A fehér és a vörös cikória (olaszosan radicchio) az őszirózsafélék népes családjába tartozik, a hazai mezőkön is bőven termő katánggal együtt. Elegáns, csónak alakú, hosszúkás, nemesített változata, Belgiumból származik, ahol a zöldségek királynőjének, fehér aranynak is nevezik. Az íze olykor kissé kesernyés, de ezen segíthetünk, ha levágjuk a torzsáját, amelyben a keserű anyagok koncentrálódnak. Az is jó megoldás, ha a leveleket sós vízbe áztatjuk felhasználás előtt, esetleg a főzővízbe egy kevés cukrot teszünk. Nyersen legtöbbször a kész salátakeverékekben találkozhatunk a felaprított cikóriával, mert kemény levelei több napig állnak el, mint például a fejes saláta.

A gyomor barátja

10 deka cikória mindössze 17 kalóriát tartalmaz. Jót tesz az emésztésnek, ideális a máj- és epebetegek számára. Megfelelő szinten tartja a koleszterint, segít megőrizni a szív- és az érrendszer egészségét, enyhíti a gyulladásokat, megakadályozza a gyomorégést. Arra viszont figyeljünk oda, hogy enyhén has- és vizelethajtó hatású, ami a fogyókúrának jót tesz ugyan, de kellemetlenségeket is okozhat. A cikória tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A sok A-vitaminon kívül B-, C- és E-vitamin, folsav, kalcium, kálium, magnézium, vas, cink és szelén található benne. Jelentős jódforrás, de ­inulintartalmára is felfigyeltek. Az inulin vízben oldódó rost, amely javítja a vércukorszintet, és segít a testsúlyunk szabályozásában.

Töltött csónakok

A konyhában nyersen, főzve és sütve is nagyon jól használható. Remek saláta-alapanyag, más zöldségekkel, céklával, káposztával, zöldsalátákkal, dióval, olajbogyóval, almával, lila hagymával társíthatjuk, az öntet pedig lehet majonézes, szójaszószos vagy akár balzsamecetes is.

Látványos vendégváró falatokat kreálhatunk belőle, ha a levélcsónakokat megrakjuk karakteres ízű krémsajttal, pástétommal, virslivel. Készíthetünk cikória-krémlevest egy kevés krumplival sűrítve, tojással, hagymával, borssal, szerecsendióval ízesítve, joghurttal vagy tejföllel lazítva. Kevesebb vízzel vagy alaplével lehet belőle főzelék, fűszerezhetjük curryvel, gyömbérrel, lestyánnal. Karamellizált cukorra téve süthetjük, párolhatjuk, tehetünk bele gombát, sonkát, csirkehúst. Wokban sült ételekhez is használhatjuk. Nagyon jól megy a cikóriához a besamel-mártás is, így csőben sütve, rakott változatban önálló egytálételként is ehetjük.

Koffein nélkül

A cikória pótkávéként is ismert, ezt pedig Napóleonnak köszönhetjük. Az 1800-as évek elején ugyanis a háborúk miatt kávéhiány alakult ki Európában. Ekkor fedezték fel, hogy a cikória megőrölt és megpörkölt gyökeréből kávéra emlékeztető italt lehet készíteni. Ezután sorra alakultak a cikóriafeldolgozó üzemek, amelyek ma is léteznek, és cikóriakávé is változatlanul kapható a boltokban. Az íze emlékeztet a kávéra, de nem tartalmaz koffeint, viszont benne vannak a cikória vitaminjai és hasznos ásványi anyagai.

 

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete