Konyha

Megmaradt a savanyúság leve? Vajkrém, húspác, görcsoldó is lehet belőle – Recept

Kár lenne kiönteni a sós, fűszeres folyadékokat, ha még a konyhában vagy a kertben is hasznosíthatjuk, spórolva ezzel a háztartási kiadásokon. Sőt, bizonyos esetekben a közérzetünkön is segíthetnek!

Nemcsak az uborka levét menthetjük meg, hanem bármilyen otthon készült, illetve bolti nedűt érdemes megtartani. A savanyúságoknak kétféle elkészítési módja van: fermentálhatunk sós lében, vagy tartósíthatunk vízzel, cukorral, sóval és ecettel. Mindkét technika egészséges ételt eredményez, aminek a leve is sok hasznos tulajdonságot rejt. Akkor meg miért dobnánk ki?

Ha jön a görcs

A savanyúság leve kiváló gyógyír kínzó izomgörcs esetén. Kutatások bizonyítják, hogy a magas elektrolitkoncentrációnak köszönhetően a savanyú lé lerövidíti a görcsök időtartamát. Néhány perc is elég ahhoz, hogy akár egy kisebb csészényi folyadék enyhítse ezt a kellemetlen, sokszor fájdalmas érzést. Izomláz esetén szintén érdemes kortyolgatni belőle, de a refluxosok inkább kerüljék, mert könnyen felmarhatja a torok hátsó részét, és a gyomornak sem tesz jót. Továbbá remek roboráló szer, ami így tél végén még fontosabb, különösen akkor, ha hajlamosak vagyunk a szezonális betegségekre. Sőt az emésztésnek is jót tesz, és a probiotikus hatása sem elhanyagolható, amivel még inkább megóvhatjuk a belek egészségét – ez különösen igaz a savanyú káposzta levére.

Zöldségek újraízesítve

A megmaradt sós lébe nyugodtan belerakhatunk frissen darabolt zöldségeket, amelyek megmaradtak az előző főzésből. A lágyabb zöldek lesznek a legfinomabbak: például a vékonyra szeletelt uborkát vagy a konzerv zöldségeket, zöldbabot is kellőképpen átjárják az ízek. Egy-két hét, és már mehetnek is a vasárnapi rántott hús vagy pörkölt mellé. De akár néhány kemény tojást is beledobhatunk. Szerencsére nem kell sokat várnunk az eredményre: két-három nap múlva már csipegethetünk is belőle.

Levesbe vele!

Ha beleöntjük a savanyúság sós levét a húslevesbe, egészen új és gazdag ízt kapunk. Nem kell félnünk a túl intenzív aromáktól, mivel a hús enyhíti a savanyúság erős esszenciáit.

Bebarnulás ellen

A frissen megpucolt, felvágott burgonyát 20 percre áztassuk be a savanyúság levébe, hogy az eltávolítsuk a felesleges keményítőt és megakadályozzuk az elszíneződést. Ezután alaposan mossuk át a krumplikat – ezt addig csináljuk, míg a víz teljesen átlátszó nem lesz –, majd a szokásos módon készítsünk pürét vagy tepsiben sült burgonyát belőle.

A sajtok nagy barátja

Megmaradt és kiszáradt néhány mozzarellagolyó a hűtőben? Még könnyedén megmenthetjük, ha apró darabokra vágjuk és beledobáljuk a megmaradt uborka- vagy káposztalébe. Néhány nap múlva már fogyaszthatjuk is! De a kecske-, illetve fetasajt is nagyon finom ízt kap tőle. Húsok mellé különösen ajánlott, de csak úgy kenyér mellé vagy salátában is elképesztően jó.

Vajkrém helyett

Nyugodtan cseréljük le a majonézt a kapros savanyúság levével készült krémmel a reggeli szendvicsben. Keverjünk össze egy adag sótlan vajat egy evőkanál lével, kis fokhagymaporral, sóval, borssal. Kenjük meg vele a kenyereket, és végül mehet rá némi darabos savanyúság vagy apróra vágott hagyma is.

Enyhíti az égést

Azt hinnénk, hogy tilos ecetes levet inni gyomorégés esetén, pedig ennek éppen az ellenkezője az igaz. Elég egyetlen korty, hogy enyhüljön a kellemetlen érzés, de első próbálkozásra inkább csak egy teás- vagy evőkanálnyi adaggal próbálkozzunk.

Kerüljön pácba!

Ellenállhatatlanul finom és puha lesz a csirke- és a sertéshús is a savanyú esszenciától. Tegyünk egy edénybe néhány szelet vagy darab húst, öntsük fel a megmaradt lével és vízzel – fele-fele arányban –, szórjuk meg zöldfűszerekkel, végül minden hozzávalót jól keverjünk össze. Tegyük hűtőbe 6-8 órára, és ízlés szerint süssük meg. Roston sült halakra és a tenger gyümölcseire közvetlenül is rácsorgathatjuk, ha nincs otthon friss citromunk.

Felhasználás előtt

Mielőtt újrahasznosítanánk a megmaradt folyadékot, alaposan vizsgáljuk meg az üveget, hogy van-e látható ­penész az oldalán, a fedél belsején, vagy esetleg a lé tetején lebegnek-e darabkák. Ha igen, tilos felhasználnunk, öntsük ki! Amennyiben a lé átment a penészteszten, távolítsuk el a fűszereket (kaprot, fekete borsot, mustármagot, fokhagymagerezdet), majd óvatosan szűrjük át. Ezután kóstoljuk meg! Jobb ellenőrizni, mennyire sós, hogy szükség esetén még korrigálni tudjuk, ha ételek ízesítésére használnánk. Utólag egy kis ecetet, illetve erős paprikát is tehetünk bele.

Virágok szépítője

Néhány virágfajta kimondottan hálás lesz, ha a megmaradt káposztalevet a földjére öntjük. Sokkal szebb virágokat hoznak majd a savas földet kedvelő rododendronok és hortenziák.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: ADOBESTOCK

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete