Egészség Riportok

Az egészséges tavasz hírnökei: együk a hagymát is hagymával, a bőrünk és a súlyunk is meghálálja

A konyhában csak a vörös- és fokhagymát használjuk rendszeresen, de érdemes kipróbálni mást is, mert az összes hagymaféle nagyon egészséges.

Századok óta sláger a tengerentúlon is

Az Egyesült Államokban több legenda kering a hagymáról. Állítólag egy nagy influenzajárvány közepén egy orvos végiglátogatta a körzetébe tartozó pácienseket, hogy segítsen nekik megküzdeni a vírussal. Szinte mindenki betegen feküdt, de az orvos talált egy családot, ahol senki sem lett beteg. Meglepődve kérdezte, mit tettek, hogy elkerüljék a fertőzést, mire azok körbevezet ték házukon. Minden szoba közepén egy hámozatlan hagyma díszelgett egy tálban. Az orvos mikroszkóp alá tette az egyiket, és megdöbbenve látta, hogy felülete tele van vírussal. Szinte magukba szívták a kórokozókat a hagymalevelek, így védve a családot a bajtól.
A növényt ma is az egyik legerősebb természetes gyógyszernek tartják, és ez minden fajtájára igaz!

Póréhagyma: Apolló szent növénye

Az ókorban szent növénynek tartották, azóta is köztudottan a gyomorbajok legjobb ellenszere. A benne lévő illóolajok hatnak a gyomor és a bél működésére, helyreállítva az emésztés ritmusát. Sokan arra használják a póréhagymát, hogy kiűzzék bélrendszerükből a baktériumokat és a gombákat, mások a máj- és epehólyag-problémákra vetik be. Sok ritka ásványi anyagot is tartalmaz a növény: mangánt és szelént, ezekhez ételeinkből általában nehezebben jutunk hozzá.

Érdekes

Néró római császár úgy hitte, a póréhagyma gyönyörű énekhangjának záloga. Minden nap olívaolajba áztatott néhány szálat, és azt ette vacsorája mellé.

Gyöngyhagyma: Antioxidáns-bomba fogyókúrához

A gyöngyhagyma egyik nagy előnye, hogy igen csekély kalóriatartalma, még a vöröshagymáénál is kevesebb: 40 helyett mindössze 28 kcal 100 grammonként. Más szempontból is lekörözi, hiszen jóval gazdagabb fiatalító, egészségvédő antioxidánsokban is. Rengeteg benne az A- és a C-vitamin, úgy tartják, olyan értékes, mint „egy egész gyógyszertár”! Ha naponta megeszünk belőle egyet, azzal sokat teszünk a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséért is. Élénkíti a vérkeringést, megakadályozhatja a vérrögök képződését, kiegészítő kezelésként bevethetjük vérnyomásproblémákra is.

Medvehagyma: A varázslatos salaktalanító

A március végén felbukkanó zöld zsenge hajtások a medvék kedvencei, állítólag amikor kibújnak barlangjukból, elsőként a legközelebb található medvehagyma felkutatására indulnak, innen a név. A tavaszi belső nagytakarítás elengedhetetlen kelléke, ugyanis rövid idő alatt bámulatosan képes megtisztítani szervezetünket a méreganyagoktól. Fertőtleníti a gyomrot, és a vért is megtisztítja, miközben leoldja az érfalakon megtapadt salakanyagokat. Legjobb, ha frissen esszük, de esszenciájával is elvégezhetünk egy öthetes kúrát. Ehhez az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket töltsük egy üvegbe, és 40 fokos pálinkával vagy alkohollal öntsük fel. Két hétig engedjük összeérni, majd szűrjük le. Minden nap vízbe cseppentve igyunk, 10-10 cseppet reggeli, ebéd és vacsora előtt.

Metélőhagyma (snidling): A körömerősítő

Ha igazán erős és egészséges körmöket szeretnénk, szórjunk levesünkre, salátánkra, vagy keverjünk a köretbe minden nap friss snidlinget! Fontos, hogy nem szabad melegíteni, mert úgy elvesznek belőle az értékes vitaminok, többek között a vízben oldódó C-vitamin. Mindig frissen vágjuk rá az ételre, nemcsak díszít, kipárolgó illóolajai is hatnak testünkre: serkentik az étvágyat, javítják az emésztést. Erősíti a gyomrot, sőt, ha rendszeresen rágcsáljuk, fogunkra is jótékonyan hat, hiszen elpusztítja a szájban található baktériumokat.

Érdekesség! A metélőhagyma ázsiai rokona a kínai metélőhagyma, más néven fokhagymafű. Friss levelei valóban a fokhagyma ízére emlékeztetnek.

Fokhagyma: Erőt ad

Úgy tartják, az ősi egyiptomiak minden nap ettek fokhagymát, hogy legyen elég energiájuk a monumentális piramisok megépítéséhez. Azóta a tudomány is bebizonyította, az egyik legegészségesebb hagymaféle. Hasonlóan az aspirinhez, vérhígító hatású. Amellett, hogy tisztítja az ereket, csökkenti a vérben a „rossz”, és
növeli a „jó” koleszterin szintjét. A védekező rendszer fő harcosai, a T-lymphociták munkáját is segíti. A népi gyógyászat szerint 10 csepp fokhagymanedű 2 teáskanál mézzel enyhítheti az asztma tüneteit, de persze nem helyettesíti az orvosságot!

Mogyoróhagyma: Prosztatarák ellen

A Dél-Ázsiából származó mogyoróhagyma elsősorban a férfiak szervezetére lehet jó hatással. Indiában és Kínában már évszázadok óta ismerik. A távoli nép körében szinte mindenki naponta eszik belőle, az ételek alapja, akár itthon a vöröshagyma. Amerikai kutatók kimutatták, hogy ennek köszönhetően náluk 70 százalékkal alacsonyabb a prosztatarák kockázata. Emellett kiváló természetes vízhajtó, állítólag a fülfájást is képes enyhíteni, ha naponta többször, gumós részével a fülbe tesszük 10-20 percre. Honnan ismerjük meg? Kisméretű hagymaféle, belül nem koncentrikus körökre oszlik, hanem a fokhagymához hasonlóan, gerezdekre.

Újhagyma: A tavaszi fáradtság ellenszere

Ha délutánonként rendre olyan álmosnak érezzük magunkat, mintha már este lenne, nyissunk ablakot, menjünk ki a napra, szívjunk friss levegőt, és kenjünk egy vajas kenyeret, újhagymával díszítve! C-vitamin-tartalma azonnal felélénkít, háromszor annyi van benne, mint a vöröshagymában. Más vitaminokkal és nyomelemekkel is ellát: tele van értékes B1-és B2-vitaminnal, vassal, jóddal, káliummal, foszforral, szelénnel és cinkkel.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete