Egészség Riportok

Ne vegye félvállról a derékfájdalmakat: súlyos betegség előjele is lehet a folyamatos kínzó érzés

A derékfájás annyi embert kínoz, hogy egy bizonyos kor felett sokan már szinte természetesnek tekintik. Pedig érdemes részletesen utánajárni az okainak, mert ha az orvos feltárja a tünetek hátterét, a teljes gyógyulás sem elérhetetlen.

Szinte mindenki tapasztalta már, milyen kellemetlen, ha egy hirtelen mozdulatnál, házimunka, kertészkedés vagy edzés közben megrándul a dereka. Ilyenkor valójában nem használjuk eléggé a deréktájék stabilizáló izmait, és túlterheljük a gerincünket. Ám nem ez az egyetlen ok, ami miatt fájdalmas tüneteket tapasztalhatunk.

Ügyeljünk a tartásunkra!
A mozgásszegény, ülő életmód, a hanyag, görnyedt testtartás fokozott terhet ró a derekunk környékére. Az itteni izmok túlságosan megfeszülnek, görcsössé válnak, ráadásul mindezt tartósan teszik – nem csoda hát, hogy egy idő után fájdalommal jelzik, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor maga a beteg is érzi, hogy a dereka merev, sajog. A strukturális elváltozások, a porckorongok, csigolyák kopása, a gerincferdülés is vezethet a deréktájék fájdalmához. Az idősek körében rengeteg embert érintő csontritkulás következtében eltörhetnek, összeroppanhatnak a csigolyák. Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakértők a tartásjavító tornák és a rendszeres mozgás, valamint a testünket kímélő irodai felszerelések, vagyis a megelőzés jelentőségét.

Idegek és ízületek
Az alsó háti fájdalom súlyosabb problémák jele is lehet. Porckorongsérv esetén a porckorongok közepén található kocsonyás anyag kitüremkedik, később pedig már nem is tud visszatérni a helyére. Nyomni kezdi a gerinc közelében futó idegeket, ami zsibbadáshoz, fájdalomhoz vezethet. Ilyenkor a fájdalom akár a végtagokba is kisugározhat. Az isiász, azaz az ülőidegzsába az ülőideg folyamatos nyomása folytán alakul ki, és szintén komoly fájdalmakkal járhat.
Kellemetlen tüneteket okoznak a degeneratív elváltozások, az ízületi problémák is. Az idő múlásával a szöveteink érzékenyebbé, sérülékenyebbé válnak, az ízületi felszínek közelebb kerülhetnek egymáshoz. Az ízületi porc kopásával járó folyamat eredménye, hogy a csontfelszínek gyakran akár össze is érnek, ami fájdalmassá teszi a mozgást.
Fiatalabb nők körében a menstruáció idején is felléphet az alsó háti terület fájdalma. A belső szervek betegségei is okozhatják, a vese, a nőknél a méh, a férfiaknál a prosztata problémái, de egyes autoimmun betegségek, például a reumatoid artritisz vagy a Bechterew-kór is adhat így jelt magáról.

Hatékony kezelések

Épp ezért a derék fájdalmát nem szabad félvállról venni, hiszen ha szervi probléma áll mögötte, azt kezelni kell. Ha az orvos nem talál szervi eltérést, általában gyógytornával, gyógymasszázzsal, manuál- és fizioterápiával enyhíthetők a tünetek. Ezek kilazítják a feszes derékizomzatot és a gerinc környéki izmokat. Az idegek bántalmain ezek működését segítő vitaminokkal – például B-vitaminokat, benfotiamint tartalmazó készítményekkel – könnyíthetünk.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete