Egészség Riportok

A hátfájás népbetegség: így csökkentse a kínzó tüneteket akár otthon is vitaminokkal

A hát alsó szakaszának fájdalma valóságos népbetegség: szinte nincs is olyan ember, aki legalább átmenetileg ne tapasztalta volna meg a kínjait. A jól megválasztott kezeléssel azonban segíthetünk, hogy ne keserítse meg hosszú ideig az életünket.

Az alsó háti és deréktáji fájdalom csak egy tünet, amelynek hátterében többféle probléma is állhat. Az, hogy a bordaívek és az ülőgumók közötti területen legalább időnként mindenki megtapasztalja ezeket a kellemetlenségeket, a szakértők szerint részben annak köszönhető, hogy őseink sok ezer évvel ezelőtt két lábra álltak. Így alakult ki ugyanis a gerinc ágyéki görbülete, amely az élővilágban csakis az emberre jellemző.

Egy rossz mozdulat…

A fájdalmas tünetek időtartama, hevessége és oka egyaránt változatos lehet. Tapasztalhatunk enyhe fokú kellemetlenséget, de akár munkaképtelenséget és átmeneti mozgáskorlátozottságot is. Van, akinél csak rövid időre lángolnak fel a tünetek, másoknál azonban elhúzódhatnak, akár krónikussá is válhatnak, vagy időről időre visszatérhetnek. A lumbágó néven is emlegetett heves fájdalmat előidézheti egy-egy rossz mozdulat, túlerőltetés, de akár vírusos fertőzés is vezethet hozzá. Az idegzsábát, más néven hexensusszt és az isiász néven is ismert lábidegzsábát a csigolyák közötti porckorongok elmozdulása válthatja ki, amelyek így nyomás alá helyezik a gerincvelőből kilépő idegeket. A porckorongok elváltozásai a kisízületek lazaságához, a területen található szalagok, izmok kóros feszüléséhez is hozzájárulhatnak, és így visszatérő vagy tartósan fennálló derékfájást okozhatnak. A tünetek alapja lehet a csontritkulás, az elhúzódó stressz vagy akár pszichés megterhelés, depres­szió, szorongás is.

Mikor menjünk orvoshoz?

Ha a fájdalmaink három napnál tovább tartanak, illetve ha a végtagjainkban zsibbadást, gyengeséget érzékelünk, vagy székelési, vizelési problémáink támadnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk. Kezelés nélkül ugyanis akár tartósan is károsodhatnak a terület idegei. A doktor fizikális vizsgálatokkal, illetve röntgen, CT vagy MRI segítségével állapítja meg, honnan erednek a fájdalmaink, és milyen kezelésre van szükségünk. Sokszor nem szteroid típusú gyulladáscsökkentőt kapunk, de fizioterápia, gyógytorna és gyógymasszázs is segítheti a felépülést. A gyógyszeres terápiá­val kapcsolatban mindig kövessük az orvos és a gyógyszerész utasításait, hogy velük együttműködve megtaláljuk azt a legkisebb dózist, amely hatékony, ám a lehető legkevesebb mellékhatást okozza. Az életminőségünk javításáért azonban sokat tehetünk, ha a konzervatív gyógymódot az idegrendszer optimális működését támogató hatóanyagokkal egészítjük ki.

Hasznos vitaminok

A B-vitaminokról, különösképpen a B1-, B6- és B12-vitaminokról régóta ismert, hogy nélkülözhetetlenek az idegeink zavartalan működéséhez, és enyhíthetnek bizonyos idegrendszeri tüneteket. A nagy dózisú komplex B-vitaminok önmagukban is rendelkeznek fájdalomcsillapító hatással. Ha az orvosi kezelést ezekkel támogatjuk, az segíthet a fájdalom csökkentésében – a betegek állapotának gyorsabb javulása pedig végeredményben a háziorvosok leterheltségét is csökkentheti.

A benfotiamin kutatásokkal igazoltan 3-5-ször jobban hasznosul a szervezetben, mint a tiamin. Ez a Japánban kifejlesztett hatóanyag előnyös lehet olyan betegségek esetén, amikor a fájdalom hátterében az idegek károsodása áll. A benfotiamin íztelen és szagtalan. Szedésekor a vízoldékony B1-vitaminnal ellentétben nem okoz tipikus, kellemetlen testszagot.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete