Konyha

Tavaszi színdiéta éhezés nélkül: mintaétrend egy hétre, – 7kg fogyás egy hónap alatt!

Ha unjuk az egysíkú fogyókúrát, próbáljunk ki valami újat! Varázsoljunk minden nap más színt a tányérunkra!

A zöldségek, gyümölcsök, sőt még a gabonafélék és húsok is variálhatók úgy, hogy mindig egy uralkodó színe legyen az ételeknek. De miért fontos ez? A dietetikusok szerint az egyes színek nemcsak a látványért felelnek, az étel vitamin- és ásványianyag-tartalmáról is sokat elárulnak. Ha minden nap más színű a menü, egy hét alatt egész biztosan minden értékes tápanyagot beviszünk a szervezetünkbe. A vidámságot sugárzó, egészséges ételekkel könnyebben megelőzhetjük a betegségeket, sőt, még szépülhetünk is!

HÉTFŐ: KÉK ÉS LILA az öregedés ellen

Bámulatos, de igaz, hogy a kék, illetve lila gyümölcsök és zöldségek segítenek harcolni az öregedés jelei ellen, ugyanis rengeteg antioxidáns anyagot tartalmaznak. Az antocián például a szervezet szabad gyökök elleni védekezését segíti, hatása még az után is sokáig tart, hogy az ételt megettük. A flavanolok a flavonoidok egyik csoportjába tartoznak, védenek a szív- és érrendszeri betegségek ellen, fiatalon tartják a testet.

Reggeli: Natúr joghurt friss áfonyával vagy áfonyalekvárral.
Tízórai: Néhány szem mazsola és aszalt füge.
Ebéd: Tejszínes szilvakrémleves, rakott padlizsán, szederfagylalt (mélyhűtött gyümölcsökből, jégből és joghurtból összeturmixolva, lefagyasztva).
Uzsonna:Túrókrém természetes édesítőszerrel ízesítve (stevia vagy xylit), a tetején kékszőlővel megszórva.
Vacsora: Csirkecomb párolt lila káposztával és fekete olajbogyóval.

KEDD: ZÖLD a fogyás érdekében

A zöld leveles zöldségek kalóriaszegények, de tele vannak értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal! Rosttartalmuk segíti az emésztést, a méregtelenítést, akár turmixként is ihatjuk őket, ha már unjuk a salátát. A szem megerősítésére is érdemes minél több zöldet ennünk, ugyanis a legtöbb ilyen ételben lutein is van.

Reggeli: Magos zsemle vajjal, friss zöldpaprikával, uborkával, csírával.
Tízórai: Bazsalikom-, avokádó-, narancsléturmix.
Ebéd: Brokkolikrémleves, grillezett halfilé ropogósra sült cukorborsóval, rukkolasalátával.
Uzsonna: 1 zöldalma, 1 pohár zöld tea.
Vacsora: 1 kis szelet rakott kel.

SZERDA: NARANCSSÁRGA a szép bőrért és hajért

A narancssárga ételek színét a béta-karotin adja, melyet testünk A-vitaminná alakít. Nélkülözhetetlen az egészséges bőrhöz, selymessé teszi a hajat, csökkenti a töredezést. Nem hiába a szépségvitaminok állandó eleme: a köröm megerősítésére is jó. De ne csak a szépségért együk! Csökkentheti a koleszterinszintet és bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát is.

Reggeli: 2 szelet barna kenyér körözöttel, sárgarépaszeletekkel.
Tízórai: Mangó-narancs turmix.
Ebéd: Sütőtökkrémleves, pulykamell roston párolt bébirépával.
Uzsonna: Néhány szem aszalt sárgabarack.
Vacsora: Sütőtökös rétes (ugyanúgy készítsük, mint az almás rétest, csak sütőtökkel).

CSÜTÖRTÖK: PIROS az erős immunrendszerért

Az ételekben a piros színért felelős likopin természetesen véd a betegségek ellen, hiszen kiválóan megerősíti az immunrendszert. A kutatások szerint még néhány súlyosabb kór is megelőzhető vele, persze csak ha rendszeresen eszünk piros ételeket. A piros gyümölcsökben és a vörösborban lévő flavonoidok antioxidáns-bombák, már néhány hét alatt erősebbé teszik a szervezetet.

Reggeli: Kétszersült ajvárral (pritaminpaprika-, paradicsom-, padlizsánkrém).
Tízórai: Pink grépfrútos, almás, piros gyümölcsös saláta.
Ebéd: Paradicsomleves, sovány csirkeszelet meggymártással, egy csepp céklával megszínezett krumplipürével.
Uzsonna: 1 alma.
Vacsora: 2 szelet pirítós olívaolajban eltett aszalt paradicsommal.

PÉNTEK: FEHÉR vírus- és baktériumirtásra
A fehér ételek rengeteg B-, C-vitamint, káliumot, kalciumot, nátriumot, cinket, vasat, magnéziumot és rezet tartalmaznak. A hagyma és fokhagyma ízletessé teszi a kevésbé fűszerezett ételeket is. Mivel baktérium- és vírusgyilkos anyagok vannak mindkettőben, jó, ha olyan ételekben is kipróbáljuk őket, amelyekben eddig nem tettük.

Reggeli: Vizes zsemle fokhagymás vajkrémmel, friss fehér retekkel.
Tízórai: Natúr joghurt kókuszreszelékkel.
Ebéd: Fokhagymás rántott hal majonézes fehérkáposzta-salátával.
Uzsonna: 1 körte.
Vacsora: Mozzarella sajttal összesütött, sózott, borsozott főtt spárga vagy karfiol.

SZOMBAT: SÁRGA hogy több energiánk legyen

A sárga, C-vitamindús zöldségek és gyümölcsök szinte azonnal felfrissítenek. Próbáljuk ki, hogy a délutáni kávé helyett citrusos limonádéval nyerünk energiát. Bár a krumplit kalóriabombának tartják, fontos, hogy szénhidrátféléket is együnk. Olajban sütés helyett inkább főzzük, így nem hizlal.

Reggeli: Tojásrántotta teljes kiőrlésű lisztből
készült pirítóssal, sárga kaliforniai paprikával.
Tízórai: 1 banán.
Ebéd: Hideg citromkrémleves, tejfölös tojássárgájával és sajttal összesütött szeletekre vágott krumpli.
Uzsonna: Vaníliapuding (vagy természetes édesítőszerrel, vagy nádcukorral ízesítsük) reszelt mandulával, limonádé citrommal, lime-mal.
Vacsora: Sovány pulykaszelet félbevágott barackszeletekkel köret nélkül.

VASÁRNAP: Minden szín együtt

Az utolsó napon próbáljuk meg kombinálni az összes eddig szereplő színt!

Reggeli: Müzli meggyes joghurttal, narancslé.
Tízórai: Gyümölcssaláta.
Ebéd: Zöldségleves, szilvaszószos marhaszelet főtt krumplival.
Uzsonna:  Répaszeletek póréhagymás-joghurtos szószba mártogatva.
Vacsora: Caprese saláta (mozzarella, bazsalikom, paradicsom olívaolaj).

Fotó: pexels.com