Egészség Riportok

Fokhagyma, kelkáposzta, zabpehely: változatos alapanyagokkal tehet a hüvelyflóra egészségéért

Ritkán esik szó a hüvelyflóráról, pedig megfelelő étrenddel éppúgy megóvhatjuk a kínzó tünetektől, mint a testünk más, gyakrabban emlegetett részeit.

A hüvely folyamatosan azon „dolgozik”, hogy tisztán és egészségesen tartsa magát, de egy fertőzés, betegség könnyen kibillentheti az egyensúlyából. A pH-érték felborulása gyulladást, viszketést, égő, kellemetlen érzést, kiszáradást és sok más, egyéb tünetet okozhat. Ilyenkor muszáj orvoshoz fordulni. Ugyanakkor, ha tudjuk magunkról, hogy alapvetően hajlamosak vagyunk a fertőzésekre, érdemes megelőzésképpen néhány jótékony hatású étellel feltankolni a hűtőt. Egyes tápanyagok, probiotikumok, prebiotikumok (vagy azok hiánya) ugyanis közvetlen hatással van a hüvely egészségére.

Fokhagyma
Erős antibakteriális és gomba­ölő hatással rendelkezik, amelyek segítenek a fertőzések leküzdésében. Sőt, nemcsak a gyógyulásban, de a megelőzésben is nagy szerepe lehet. Fontos megjegyezni, hogy az a tanulmány, amely erre a megállapításra jutott, a fokhagymakapszulát vizsgálta, és nem a -gerezdeket.

Halfélék
A zsíros halak bőséges mennyiségű Omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelyről kimutatták, hogy segítenek a menopauza tüneteinek enyhítésében.
A kor előrehaladtával természetesen járó hüvelyszárazság is kevésbé jellemző azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztanak halat, vagy étrend­kiegészítőt. Érdemes minél többet makrélát, heringet, pisztrángot vagy lazacot az asztalra tenni, a többi napon pedig jó minőségű halolaj-kiegészítőt szedni.

Natúr joghurt és kefír
Mivel gazdag probiotikumokban, segíthet a bélrendszer és a hüvely egészséges mikrobákkal való benépesítésében. Fontos, hogy natúr joghurtot kanalazzunk, és ne gyümölcsöset, mert a cukor táplálja a rossz baktériumokat, és felborítja a szervezet egyensúlyát. Ha nagyon hiányzik belőle az édes íz, inkább daraboljuk bele a friss gyümölcsöt. A kefir is jó választás tízóraira vagy uzsonnára, mert különféle probiotikus törzseket tartalmaz, így hasonlóképpen erősíthetjük vele a hüvelyflóránkat, mint a joghurttal.

Avokádó, diófélék, olívaolaj
Az olyan egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag élelmiszerek, mint az avokádó, a diófélék és az olívaolaj is kulcsszerepet játszanak a nemi hormonok egyensúlyának megtartásában. Ha ezek a hormonok felborulnak (például, ha túl alacsony az ösztrogénszint), a hüvely a szokásosnál szárazabb lehet, ami növeli a kórokozók elszaporodásának esélyét is. Együnk belőlük hetente többször.

Tojás és zabpehely
Tanulmányok tucatjai bizonyítják, hogy akik rendszeresen szednek ­D-vitamint, ritkábban küszködnek bakteriális fertőzésekkel. A Journal of Menopausal Medicine folyóiratban megjelent tanulmány azt írja, hogy a D-vitamin javítja a hüvely pH-értékét és csökkenti a hüvelyszárazságot a menopau­zában lévő nőknél, ezért érdemes napi szinten szedni.
A tányérunkra pedig kerüljön gyakran tojás (már egyetlen darab is bővelkedik benne), tejtermék és zabpehely.

Kelkáposzta
Próbáljunk hetente egyszer sötét leveles zöldeket enni – akár megfőzve, párolva vagy nyersen salátában. Bőséges adag kalciumot és magnéziumot tartalmaz – ez két olyan ásványi anyag, amire szükségünk van a megfelelő izomtónushoz és -működéshez, beleértve a hüvelyt és környékét. A kalcium egyéb forrásai közé tartoznak természetesen a tejtermékek, míg magnéziumot a bab és a diófélék is jócskán tartalmaznak. A magnézium a jó minőségi alváshoz is szükséges, ezért este érdemes beszedni, míg a kalciumot inkább reggel vagy délelőtt tudjuk hasznosítani.

Citrusfélék
Fogyasszunk sok C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, ugyanis egészségesen tartják a hüvelyszöveteket. Ha elegendő C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, azzal megelőzhetjük a terület kiszáradását és irritá­cióját.

Teljes kiőrlésű gabonafélék
Mivel sok prebiotikumot tartalmaznak, egészséges rostjaik táplálják a szervezetünkben lévő jó baktériumokat, amelyből a hüvely sem maradhat ki.

Víz
A hüvelynek is hidratálásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon. Ha keveset iszunk, ott is könnyen kiszáradhat a bőr.Miért okoz ez hosszú távon problémát? Amennyiben a hüvely folyamatosan dehidratált, az viszkető, égő érzést okoz, ráadásul felborul a pH-értéke is, növelve a gombás fertőzés esélyét (vagy súlyosbíthatja a már meglévő problémát). Ezért is érdemes odafigyelni a rendszeres folyadékbevitelre – ez átlagosan 8-12 pohár tiszta vizet jelent naponta.

Mit kerüljünk?

Egy 2020-as tanulmány azon túl, hogy kimutatta, mit kellene fogyasztanunk az egészséges hüvelyflóra érdekében, azt is leírta, mi az, amiből jobb lenne kevesebbet enni. Ilyenek a magas cukortartalmú ételek, a sült burgonya, a finomított gabonafélék, a feldolgozott hústermékek és az édesített italok.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete