Egészség Lélek

Ne okozzon gondot a hüvelyszárazság vagy az inkontinencia! A szex 60 felett is lehet élvezetes

A közgondolkodás mintha nem venne tudomást arról, hogy a szex idősebb korban is fontos része lehet az életnek. Pedig az! Sőt, az együttléteket nehezítő, idősödéssel járó intim problémákba sem kell beletörődni.

Egy szerkesztőségünkbe érkezett olvasói levél névtelenséget kérő írója olyan helyzetben fordult hozzánk tanácsért, amelyet kevesen mernek felvállalni. 70 körül járva is fontos része lenne a házasságának az intimitás, ám egyes, korral járó problémák, például a hüvelyszárazság, a méhsüllyedés, az inkontinencia megnehezítik ennek megélését. Bár orvoshoz is fordult a gondjaival, ott azt a választ kapta, hogy „ebben a korban ezzel már nem érdemes mit tenni, ne akarjon már nemi életet élni”. Olvasónk viszont – teljesen érthetően – szeretné visszakapni a hálószobában is a teljes életét. Kérdéseit feltettük szakértőnknek, mit lehet tenni ilyenkor.

Lehet, hogy nem is a kor a probléma

„Az életkor önmagában nem ok arra, hogy egy problémával ne kezdjünk semmit.Néha viszont olyan tüneteket is a kornak tulajdonítanak a betegek, amelyeknek egyébként más oka van – mondja dr. Imre Ruben szülész-nőgyógyász szakorvos.

A késztetéses inkontinenciát például, mely­nek jellemző tünete az erős vizelési inger, amikor a beteg nem mindig ér el a mellékhelyiségig, gyakran valamilyen gyulladás, fertőzés okozza. Ez gyógyszeres kezeléssel könnyen megszüntethető. Ehhez azonban az kell, hogy az illető orvoshoz forduljon, ne szégyenkezzen az intim gondjai miatt.”

Erősítsük a hüvelyizmokat!

Ismert időskori probléma az inkontinencia is, melynek több típusa létezik. Az úgynevezett stressz-inkontinenciától, amikor tüsszentés, köhögés, nevetés esetén cseppen el a vizelet, a már említett késztetéses inkontinencián keresztül egészen az állandó vizeletcsepegéssel járó teljes inkontinenciáig vagy ezek kombinációjáig.

Dr. Imre Ruben ebben az esetben is állítja: a helyzet kezelhető. Stressz-inkontinencia esetén például jó hatású lehet az intim torna, vagy a hüvelyizmok erősítésére szolgáló eszközök, például hüvelysúlyok vagy elektronikus izomstimulátorok használata, más esetekben viszont gyógyszeres vagy akár műtéti kezelésre lehet szükség. Az viszont semmiképpen nem jó megoldás, ha kizárólag az inkontinenciabetétek használatára támaszkodunk.

A méhsüllyedés műtétet igényel

A menopauza után a hormonhiányos állapot miatt elvékonyodhat a hüvely nyálkahártyája, és hüvelyszárazság is felléphet. Ez intim együttlétkor fájdalmat, berepedést idézhet elő, de akár a mindennapokban is kellemetlenségeket okozhat. Szakértőnk szerint kezelhető, léteznek olyan készítmények, amelyek képesek helyreállítani a hüvely megfelelő hámvastagságát, hidratáltságát – azt, hogy melyik készítményre van szükség, az orvos az egyéni állapot figyelembevételével írja elő.

A méhsüllyedés is egyike azoknak a menopauza utáni problémáknak, amelyek a mindennapi életet és az intimitást is megnehezíthetik. A méhet alapesetben izmok, kötőszövetek és ínszalagok rendszere tartja a medence belsejében. A szülés, a nehéz fizikai munka, a magasabb életkor, illetve a menopauza utáni hormonhiány miatt előfordulhat, hogy a méh kisebb vagy nagyobb mértékben a hüvelycsatornába süllyed, esetleg teljesen előreesik. Dr. Imre Ruben szerint ez a betegség is kezelhető, de először is meg kell vizsgálni, hogy amit a beteg méhsüllyedésnek vél, az nem hüvely- vagy végbélsérv-e.

„Sajnos ezek az állapotok mind műtétet igényelnek. Önmagában az életkor viszont nem ellenjavallata a műtétnek. Lehetnek az illetőnek olyan alapbetegségei, amelyek miatt az altatás kockázatos lenne, de szükség esetén akár gerincérzéstelenítésben is el lehet végezni a beavatkozást.” A doktor úr azt is hozzáteszi: ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a beteg általános egészségi állapota miatt a műtét kockázata nagyobb, mint az általa várható előnyök. Az orvos a terápiás javaslatnál azt is mérlegeli, milyen eredmény várható a kezeléstől 2-3-5 vagy 10 év múlva, ennek alapján javasolja a méh megtartásával vagy esetleges eltávolításával járó operációt.

Küzdjük le a szégyenérzetet!

Szakértőnk azt is hangsúlyozza: nem kell szégyenkezni a tünetek miatt az orvosnál. Ha esetleg úgy érezzük, hogy az adott szakember részéről elutasításba ütközünk, vagy nem veszi komolyan a problémánkat, forduljunk másodvéleményért másik doktorhoz. Léteznek kifejezetten a menopauza utáni problémákra szakosodott nőgyógyászok, az inkontinenciával pedig a legjobb a húgyutak egészségét és a női egészséget egyaránt vizsgáló uroginekológushoz fordulni.

A doktor úr az időskori intimitással kapcsolatban is azon a véleményen van: ennek megélése magasabb életkorban is természetes része lehet a mindennapoknak. Az ezzel kapcsolatos problémákat sem kell szégyellni, az orvos a legtöbbször tud segíteni. Dr. Imre Ruben szerint egyébként a férfiak kevésbé szégyenlősek ebben a kérdésben, ők sokszor magabiztosabban kérik az orvostól a „kék tablettát”.

Azt viszont érdemes tudni, hogy a síkosító használata ebben a korban már szükségessé válik. Érdemes ebből is glicerinmentes, irritációt nem okozó típust választani – a beszerzésekor pedig leküzdeni a szégyenérzetet.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete