Otthon Riportok

Mitől zöldell a csodás gyep? 8 egyszerű lépés, hogy idén ne a szomszédé legyen a zöldebb

Itt a nyár, a mesés fűszőnyeg ideje! Szakértőnk most elárulja, mi mindenre van szüksége a pázsitnak ahhoz, hogy egész nyáron üde legyen. Sorra vettük a praktikus lépéseket.

A fűtakaró a színével jelzi nekünk, ha nincs jó állapotban. Ha kifakul, tennünk kell valamit, különben elpusztul: vízre, tápanyagra, napfényre van szüksége. Az öntözés akkor is nagyon fontos, amikor szilárd műtrágyát szórunk el rajta, mivel a növény a hasznos tápanyagokat csak vízzel együtt képes felvenni. A tápoldatot viszont bármikor kijuttathatjuk rá, minden körülmények között jól hasznosul.

1. Tervezzük meg

Gondoljuk ki, hová szeretnénk fákat, cserjéket ültetni, és a növekedésüket is vegyük számításba. Ha ugyanis nem férünk el köztük a fűnyíróval, magunknak okozunk nehéz­séget. Ha gyomirtót is szeretnénk használni, ne ültessünk a fű mellé olyan virágokat, amiket az elpusztíthat.

2. Találjuk meg a legjobb fajtát

Gondoljuk végig, mire használjuk a füvesített kertet, és mennyi időnk lesz a gondozására. Ha inkább nézegetnénk a teraszról, akkor jöhet a díszgyep, ha a gyerekkel vagy a kutyával szeretnénk kergetőzni, akkor a strapabíró sport-magkeverék a nekünk való. A gyorsan növő fajtákat gyakrabban kell nyírni, a szárazságtűrő kevesebb öntözéssel is beéri. Árnyéktűrő keverék is kapható.

3. Készítsük elő a terepet

Minden építési törmeléket szedjünk ki a földből egy ásónyomnyi mélységig. Ha van rá lehetőségünk, a felső 20 centit cseréljük is ki tápanyaggal dúsított termőföldre. Az elegyengetett területet jól öntözzük meg, és kiszórhatjuk a fűmagot.

4. Vessünk időben

A fűmagot szeptember végéig ültethetjük, a lényeg, hogy tartósan 10 fok fölött legyen a hőmérséklet. Ha lehet, esősebb napok előtt szórjuk el, mivel fontos, hogy három hétig ne száradjon ki a mag. Vetés után alaposan dolgozzuk a földbe gereblye segítségével, majd döngöljük, hengerezzük a talajt.

5. Öntözzünk esténként

A gyeptakarónak fontos, hogy rendszeresen, bőségesen kapjon vizet. Erre a legjobb megoldás az automata öntözőrendszer. Ha mégis magunk locsolunk, az esti órákra időzítsük, hogy ne égjenek meg a levelek. Mivel éjszaka nincs akkora forróság, nem is párolog el olyan gyorsan a víz, így kevesebb kell belőle.

6. A nyírás sem maradhat el

Fontos, hogy rendszeresen nyírjuk a füvet, de ne vágjuk túl rövidre, mert akkor nem tud elegendő tápanyaghoz jutni. Az ideális fűméret kb. 5 centi. Amikor eléri a 8 centiméteres hosszt, nyírjuk le. A fűnyíró kése legyen éles, ne tépje a szálakat.

7. Levegőre is szüksége van

1-2 évente gondoskodjunk a gyep kézi vagy gépi szellőztetéséről is. A betömörödött talaj és az elhalt fűszálakból képződő gyepnemez ugyanis elzárja a fűszálak gyökerétől a levegőt, és ettől ritkulhat, mohosodhat vagy gombásodhat a pázsit.

8. Lássuk el tápanyaggal

Tavasszal tartós hatású, nitrogén-túlsúlyos, ősszel viszont kálium-túlsúlyos gyeptrágyát szórjunk ki. Létezik mohosodást gátló gyeptrágya is, amely visszaszorítja a gyepszőnyeg szépséghibáját.

Kérdése van a növényeivel kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek a [email protected] e-mail-címen!
Olvasóink leveleire csak a lap hasábjain válaszolunk.

Fotó: Adobestock

Címkék:

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete