Egészség Riportok

Örömmel is lehet diétázni: koktélozva, tánccal és gyümölccsel fogyaszt a Rio-diéta

Gyümölcsök, tánc és napfény – ennyi kell csak a Rió-diétához, amivel úgy szabadulhatunk meg a felesleges kilóktól, hogy közben a lelkünk is újjászületik.

Minden este tánc

„Aki örömből és elsősorban a mozgás miatt kezdene táncolni, annak a fitnesztermekben is gyakorolható tánc-animációs fitneszprogramokat ajánlom” – mondja a szakértő. „Ez azt jelenti, hogy az edző egyszerűen végigcsinálható mozgásformákat mutat be, amiket a vendégek könnyedén leutánozhatnak. Ma már számtalan ilyen van, a legnépszerűbbek a zumba, a salsa-fitnesz, vagy haladóknak a dance aerobic – egy nagyobb edzőteremben minden estére jut valamilyen táncos edzésfajta. Minden korosztály kedveli, és akármilyen feszülten érkeznek is az órákra, nincs olyan, hogy ne mosolyogva távoznának. Szerintem
a tánc a legjobb gyógyszer depresszió ellen.”

Könnyű, gyümölcsös étrend

A folyadékban és rostban gazdag gyümölcsök nemcsak fogyasztanak, de az emésztőrendszert is tisztítják. „Nyáron amúgy is jobban kívánjuk a gyümölcsöket, ha pedig táncolunk, akkor a folyadékpótlás miatt is elengedhetetlenek” – magyarázza Fort Alexandra. „De a nyár ne a szenvedésről és a drasztikus diétákról szóljon, ha eleget mozgunk, akkor apróbb változtatások is elegendőek a sikerhez.”

1 napos mintaétrend

Reggeli: Ivójoghurt gyümölcsökkel. Turmixoljunk össze egy doboz joghurtot, 2 karika ananászt, 1 marék málnát és 1 púpozott evőkanál müzlit. Fahéjjal és mézzel finom.

Tízórai: Egy banán vagy egy nagy tál eper.

Ebéd: Zöldsaláta: 15 dkg főtt csirkemell vagy tonhal saját levében, két bögre vegyes zöldsaláta, egy marék koktélparadicsom. Az öntet lehet olívaolajas vagy joghurtos. Kerüljük a nagyon kalóriadús, majonézes szószokat, de mindig adjunk valamennyi zsiradékot az öntethez, különben a salátában lévő értékes anyagok nem szívódnak fel.

Uzsonna: eper-málna-ananász smoothie

Vacsora: egy nagy tál gyümölcssaláta tetszőleges gyümölcsökből.

Sztárok, kalóriák nélkül

Édesek, finomak, frissek, ráadásul még a kalóriatartalmuk is alacsony. De ennél több jó tulajdonságuk is van a piros bogyós gyümölcsöknek. Mindegyiknek magas az antioxidáns- és flavonoidtartalma, ami azt jelenti, hogy rákellenes, szívtámogató, antibakteriális, gombaellenes és gyulladásgátló hatásukra is számíthatunk.

Recept: Extrakönnyű eperjégkrém

Egyszerűen turmixoljuk össze az epret, öntsük jégkrémformákba, és tegyük a fagyasztóba. A kánikulai napokon tökéletes hűsítő. Ha nincs otthon jégkrémformánk, tegyük műanyag pohárba, és amikor már majdnem keményre fagyott, szúrjunk bele műanyag rudat. Bármelyik puha gyümölcsből vagy azok keverékéből is elkészíthető.

Koktélozzunk nyugodtan!

Sokan nem is tudják, de sajnos a koktélok valódi kalóriabombák, az alkohol és a cukros szirupok miatt. Szerencsére otthon könnyen elkészíthetjük magunknak diétabarát változataikat.
● Használjunk feleannyi alkoholt, mint a recept előírja. Az alkoholnak ugyanis – különösen a tömény
szesznek – nagyon magas a kalóriatartalma.
● A gyümölcsleveket helyettesítsük kalóriamentes változatukkal, vagy hígítsuk vízzel.
● Tegyünk a koktélba minél több valódi gyümölcsöt, és együk is meg őket. Magas rosttartalmuk eltelít.

Milyen táncformát választhatunk?

Zumba: az összes latin táncelemet ötvöző, egyszerű, változatos lépéssorokból álló táncos edzés.
Salsa-fitnesz: a salsa lépéseire épülő mozgás, kiegészítve a cha-cha-cha, a rumba és a mambo elemeivel.
Reggaeton: a panamai reggae-zenére és latin tánclépésekre épülő táncos óra.
Dance aerobic: az aerobik lépéseit ötvözi
a hiphop, a funky, a latin tánc és a dzsesszbalett mozdulataival. Bonyolultabb, nagyobb gyakorlatot igénylő koreográfiákkal találkozhatunk.
Grand up: egy teljesen új irányzat, amelynek kitalálója ráadásul magyar. A modern táncok, például a hiphop és a show dance alapelemeiből koreografált, mindenki számára követhető, élvezetes órák.

A leggyakoribb piros bogyósok kalóriatartalom szerinti sorrendben:

Málna 29 kcal/100 gramm

Szeder 33 kcal/100 gramm

Ribizli 34 kcal/100 gramm

Eper 35 kcal/100 gramm

Áfonya 52 kcal/100 gramm

Meggy 52 kcal/100 gramm

Cseresznye 63 kcal/100 gramm

Ha eddig szenvedés volt a sport

„A tánc mulatság is egyben” – mondja szakértőnk, Fort Alexandra tánc- és sportedző. „Ha valaki intenzíven csinálja, ugyanannyi kalória ég el, mint egy hagyományos aerobikedzésen. De ahogy a vendégeimet figyelem, azt látom, hogy tánc közben eszükbe sem jut lazsálni, míg egy aerobikóráról ez nem mondható el. Az eredmény nem marad el, van olyan a lányok között, aki havi egy kilót fogyott úgy, hogy közben nem kezdett diétázni. A táncedzés igazi megváltás azoknak, akik sportolnának, de nem akarnak szenvedni.”

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete