Otthon

Háziasszonyok rémálma, a palántadőlés: így védekezzen ellene

Hiába minden próbálkozás, olcsó vagy drága vetőmag és palántaföld, mégis erőtlen a paradicsom és a paprika? Van megoldás!

Évek óta próbálok paprika- és paradicsompalántákat nevelni, már vettem olcsó magot, drága magot, be is áztattam. Sőt, úgy is próbálkoztam, hogy vettem paprikát, s annak a magjából kisebb mennyiség kikelt, de mire 2-3 centisre nőnek, eldőlnek és tönkremennek. Semmit nem erősödnek, olyanok, mint a cérnaszál. Nem tudom, mit csinálok rosszul. Központi fűtésünk van, míg ki nem kel, addig melegre tesszük, utána pedig napfényre, palántaföldet használunk – írta korábban szakértőnknek címzett levelében egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Ezt az évek óta visszatérő problémát palántadőlésnek hívják. Akkor támad, ha a kis csíranövény csak néhány centiméteres, és gyakran még csak sziklevelei vannak. A szár földhöz közeli részén fertőz, azt elgyengíti, a csíranövény eldől. Ezt a betegséget többféle gomba együttesen okozza.

A gomba a magvetés földjében él. Nem tudom milyen földbe vetette a növények magjait, a palántaföld elég sok mindent jelenthet. Üzemekben a magvetések földjét fertőtlenítik, így azokban minden kártevő és kórokozó elpusztul. Nekünk erre nincs lehetőségünk.

A következőket tehetjük:

  • A magvetést rendszeresen, de mértékkel öntözzük. Az egészséges csíranövény jobban viseli az időszakos szárazságot, mint a kórokozó gombák.
  • Ne áztassuk el rendszeresen a földet, elegendő, ha egy permetezőt vízzel feltöltünk, és azzal nedvesítjük a magvetést. Így nehezebb a gombának terjedni.
  • A túl meleg, fényhiányos, fülledt helyen a csíranövények nyurgulnak, gyengébbek, nem olyan ellenállók. A fülledt hely ráadásul kedvez a fertőzésnek. Ha lehet napos vagy igen világos helyen tartsuk a magvetésünket, és szellőztessünk rendszeresen. A szellőztetés kulcsfontosságú, mert nemcsak a párát csökkenti, hanem segít a száradást gyorsítani, ami azért fontos, mert a gombák fertőzéséhez víz kell.
  • Létezik vegyszeres módja is a védekezésnek. Ilyenkor a magvetést az öntözés alkalmával a növényvédőszeres oldattal öntözzük be, amely a földben elpusztítja a gombákat.

Fotó: shutterstock