Otthon

Selyemakác-gondok: ravasz kártevő felel a nyári levélsárgulásért

Néhány éve jelent meg Magyarországon a selyemakác-levélbolha. Sajnos az utóbbi évek forró, száraz, nyári időjárása miatt egyre több mediterrán régióban élő kártevő élőhelye tolódik észak felé.

Nagyon szeretjük a házunk körül a szép növényeket és díszfákat. Megtetszett a selyemakác, ami még a forróságban is gyönyörűen virágzik. Sikerült a zöld és a bordó levelű fácskához is hozzájutni. A zöld az erősebb, azt még múlt ősszel ki is ültettük. A bordót pedig idén tavasszal. A tavaszi fagy sajnos mindkettőt megviselte,.a vékony ágak lefagytak, mégis mindkettő virágzott. Sajnos mostanra elkezdtek sárgulni és lehullani a leveleik. Mindkettőt tűző napra ültettük, a kert közepére. Fúrt kútból locsoltuk, hogy ki ne száradjanak. Talán túl hideg volt a víz? Rossz helyre ültettük őket? Locsoljuk, vagy ne? Kell-e trágyázni, illetve tél idején mi lesz velük a teendő? Kérem, segítsen, hogy meg tudjuk őket tartani, gyönyörködhessünk bennük. Várom válaszát a Meglepetés hasábjain mielőbb! – írta korábban egy aggódó olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A növény jó helyen van, és a fúrt kút hideg vize sem okoz nagyobb gondot, hacsak nem a tűző napon a lombját permetezi a vízzel. A problémát egy szinte észrevehetetlen állat okozza, úgy gondolom. Néhány éve jelent meg Magyarországon a selyemakác-levélbolha.

Sajnos az utóbbi évek forró, száraz, nyári időjárása miatt egyre több mediterrán régióban élő kártevő élőhelye tolódik észak felé. A levelek fonákán éldegél, és szívogatja a növény nedveit. Ettől az legyengül, és sárgulni kezd, valamint korai lombhullással jelzi, hogy probléma van. Mindemellett ha közelebbről megnézzük a levelet, akkor látunk vékony fehér viaszváladékot, valamint ragacsosságot is tapasztalhatunk a mézharmattól. A kártevőnek sok nemzedéke van egy évben, így tavasztól őszig folyamatosan figyelnünk kell növényünket. Ha megjelenik rajta a kártevő, tiametoxam hatóanyagú szerrel permetezzük, méghozzá alaposan. A kezelést két héten belül javasolt megismételni a hatékonyság érdekében.

Fotó: shutterstock