Otthon

Avokádó ültetése magról: így ápolja a kikelt magoncot, hogy termést hozzon

Gondozását és igényeit tekintve az avokádó hasonló az ismertebb mediterrán növényekhez.

Rendszeres olvasója vagyok a Meglepetésnek.
Látom, ön foglalkozik növénygondokkal, ezért úgy döntöttem, írok. Két évvel ezelőtt vettünk egy avokádógyümölcsöt, és elültettem a magját. Hobbiból. Azóta szépen növekedett, azonban újabban barnás elszáradások vannak egy-egy levélen. Van szintén egy-egy levél, amelyik lyukacsos lett, de összességében jó állapotban van. Nem tudom, mi okozza a levélszegélyek mentén a száradást, bár annyit tudok,
hogy a legutóbbi télen kissé megfázott, mintha azóta lenne rajta barnásodás. Akkor azokat a leveleket eltávolítottam, utána bokrosodott így meg. Segítségét szeretném kérni a magazinban! A másik kérdésem, hogy az avokádó magról ültetve hozhat-e később termést? A fa kétéves, de régebben azt olvastam, akár tízméternyire is megnőhet. Az enyém még csak félméternyi – írta korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Gondozását és igényeit tekintve az avokádó hasonló az ismertebb mediterrán növényekhez. Nem fagytűrő, habár a fagypont körüli hőmérsékletet elviseli, de igazán nem is szobanövény. A legmegfelelőbb számára egy világos 16–18°C körüli helyiség télen, nyáron pedig tartsuk a tűző napon, szabadban.

Mérsékelt vízigényű, nem szereti a túlöntözést. Ön valószínűleg itt hibázott. Amennyiben túl nagy a cserép a növény méretéhez képest, vagy túl tömör a föld és levegőtlen, a növény könnyen berohad, és ekkor levélfoltosodás, valamint gyökérrothadás lép fel. Ilyenkor vegyünk vissza alaposan az öntözővíz mennyiségéből, és ha lehet, tegyük olyan helyre, ahol sok fény éri. A fény és a meleg segít szárítani a közeget, és a hajtásnövekedésben is jól hat.

A tápanyag-utánpótlást meghálálja, így öntözéskor tápoldattal, átültetéskor komposzttal vagy műtrágyával dúsítsa az avokádó közegét. Végül pedig a növényre jellemző, hogy az idősebb leveleit eldobálja, és csak a hajtások közelében marad lombos.

Termőre 10-20 év után fordul. Természetesen ez nem határozható meg pontosan, hiszen a magról vetett növény produkálhat eltérő értékeket a szakkönyvtől!

fotó: pexels