Otthon

Megoldás a változó éghajlatra: ezekre a szárazságtűrő virágokra cserélje a megszokottakat a kertben

A nyári hőség és a csapadék hiánya aggodalommal töltheti el a hobbikertészeket. Fontos kérdés, mit ültethetünk az eddigi dísznövényeink helyett, ha hosszabb távon is ezzel kell számolnunk.

Tény, hogy tökéletes díszkertet csak öntözőrendszer vagy legalább rendszeres odafigyelés és locsolás mellett tarthatunk fenn, ám a helyzetünk az egyre gyakoribb és tartósabb aszályos, forró időszakokkal még nehezebbé vált. A világ szava most a reziliencia, azaz a változással kapcsolatos rugalmasság. Kövessük ezt a jelszót a kertben is, és telepítsünk mutatós, szárazságtűrő növényeket!

Virágos napimádók

Amikor a forróságot és a napsütést jól viselő növényeket ültetünk, a virágok körében is vannak lehetőségeink. Ebből a szempontból csodás választás például a levendula, amely gyönyörű lila virágai és kellemes illata miatt is méltán népszerű: a napos helyet és a jó vízelvezetésű talajt kedveli. Jó ötlet a rozmaring is, hiszen örökzöld, aromás növény, amely sűrű lombozattal és mutatós, kék virágokkal díszít. Kifejezetten szereti a napfényt, valamint a homokos talajt. Ide sorolható a varjúháj is, amely vastag, húsos leveleivel és tarka virágaival örvendeztet meg bennünket, és különösen ellenálló a száraz időszakokkal szemben. Napos, félárnyékos helyre ültessük. Tovább bővíti a szóba jöhető növények tárházát a sásliliom, amely tölcséres virágai­val kápráztat el. Átlagos kerti talajban és száraz körülmények között is jól megvan. És az örök kedvenc: a kakukkfű apró, illatos levelekkel és rózsaszín virágokkal: jól bírja a vízmentes időszakokat, és talaj tekintetében sem igényes.

A sivatagok növényei

Ezek a kertlakók jutnak először eszünkbe, amikor a szárazságtűrésre gondolunk. A fügekaktusz a hideget, meleget és az aszályt is remekül bírja, szépen virágzik és ehető termései is vannak. Könnyen szaporítható, kevés gondozást igényel. Bátran kísérletezhetünk a kövirózsával is, melynek rozettás levelei különleges látványt nyújtanak, és alig igényelnek ápolást. Nemcsak a nyári meleget, a téli fagyot is tolerálják. Telepíthetünk a kertünkbe zöldvirágú süvegkaktuszt is: virágai tavasszal nyílnak, és egész nyáron díszítenek. Sziklakertekben, rézsűn elhelyezve is remekül mutat. Ne feledkezzünk meg az agávéról sem, amely szoborszerű megjelenése miatt igen kedvelt kerti növény, és csak minimális törődést igényel.

Árnyat adó fák

A hőség tükrében említést kell tennünk az árnyékot adó fákról is. Az a célunk, hogy a fák egészségesek legyenek és hosszú távon védjenek minket a naptól, erre gondolva kell hát kiválasztanunk, mit telepítünk. Szerencsére bőven van lehetőségünk: ilyen a kocsánytalan tölgy, mely amellett, hogy jól tűri a száraz napokat, talaj kérdésében sem igényes. Jó opció lehet az ezüst hárs, ami díszfaként és sorfaként is ültethető. Választhatunk vadgesztenyét az árnyékot adó hatalmas koronája miatt, vagy mezei juhart, amely sövénynek is kiváló. A keskenylevelű ezüstfa pedig – bár nem őshonos Magyarországon – amellett, hogy mutatós, talajmegkötő növényként is tökéletes.

Szöveg: Kiszel Péter okleveles kertészmérnök

Fotó: adobestock