Otthon

Az öngondoskodás előnyei és hátrányai: örökölhető a nyugdíjmegtakarítás?

Az emberek egyre inkább tudomásul veszik, hogy az állam nem fog tudni olyan mértékben gondoskodni róluk a nyugdíjas éveikben, hogy az a méltó időskor megéléséhez elég legyen. Kénytelenek vagyunk mi magunk félretenni. A nyugdíj-előtakarékossági számla ilyen megtakarítási lehetőség.

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) nagyjából olyan, mint egy tartós befektetési számla, azonban csak nyugdíjba vonuláskor férhetünk hozzá a pénzünkhöz. Itt nincs havonta kötelezően befizetendő összeg, és a saját felelősségünk pénzünk megfelelő módon történő kezelése és befektetése, nekünk kell minden egyes befektetési döntést meghoznunk, lehet értékpapírt vásárolni, vagy akár devizát. Dr. Bátki Pál ügyvéd segítségével megnézzük, mire kell figyelni, ha ilyen számlában gondolkodunk.

Az első, hogy olyanoknak ajánlott ez a nyugdíj-előtakarékossági megoldás, akik értenek a pénzügyekhez, van erre idejük, és vállalják a tetemes kockázatot annak reményében, hogy saját döntéseikkel jobb hozamot érnek el, mint például egy befektetési alap vagy állampapír.

Ha már nem dolgozunk

Amit szintén jó tudni, hogy a pénzünk csak a nyugdíjkorhatár elérésével lesz hozzáférhető, akkor élvezhetjük a hozamokat, amennyiben jól gazdálkodtunk a tőkével. De mi történik akkor, ha a számla tulajdonosa nem éri meg a nyugdíjkorhatárt? Vajon elvész ez a pénz?

„Szerencsére ilyenkor nem veszti el a jogosult a teljes megtakarítását, mivel ilyen esetben a NYESZ-számla örökölhető. De nem teljesen úgy, mint egy értékpapírszámla” – magyarázza az ügyvéd.

Ki a kedvezményezett?

Más pénzügyi megoldások esetén ugyanis van lehetőség arra, hogy egy kedvezményezettet jelöljünk meg a banknál vagy szolgáltatónál, akinek automatikusan kiadják az egyenleget halálunk esetén. Azonban a többi nyugdíj-megtakarítással vagy banki termékkel ellentétben NYESZ esetén nem adható meg haláleseti kedvezményezett, ami azt jelenti, hogy az öröklése hagyatéki eljárás keretében történik.

Amivel számolni kell

„Ennek sok hátránya van a haláleseti kedvezményezett megadásával szemben. A hagyatéki eljárás ugyanis sokszor hosszadalmas folyamat, így több hónapig is tarthat, mire az örökös pénzhez jut. További hátránya, hogy a hagyatéki eljárás költségeit (közjegyzői díjat) szintén meg kell fizetni az összeg után. Valamint számolni kell azzal, hogy a hagyatékban tartozások is vannak, amelyekért az örökös anyagi felelősséggel tartozik, tehát azt is megörökli” – fejti ki dr. Bátki Pál. Ha az örökös (aki egyébként nemcsak a törvényes örökös, hanem akár végrendeleti örökös is) úgy dönt, hogy elfogadja a hagyatékot, megörökölte a számlát, két lehetősége van. Kérheti az értékpapírok értékesítését és ezek ellenértékének pénzszámlára történő átvezetését, kifizetését, vagy kérheti az értékpapírok saját értékpapírszámlájára történő transzferálását, vagyis átvezetését.

Még több infomáció: https://batki.info/

Fotó: Adobestock