Otthon

Napok alatt eldobálja a virágait és a leveleit a szobarózsa: így mentse meg az ajándékba kapott cserepest

Legyen névnap, vagy szülinap, egy látványos szobarózsa mindig szép ajándék. Ám a legtöbben csak pár napig tudjuk élvezni a szépségét, mert azonnal haldokolni kezd.

A tanácsát szeretném kérni. Márciusban kaptam egy szobarózsát, ami tele volt bimbóval. Szépen ki is nyíltak, azóta pedig kétszer virágzott. A baj az, hogy mindig csak egy rózsát hoz! Már átültettem, öntözöm, egy héten egyszer virágzónövénytáppal is kezelem. Világos helyen van, beszélgetek vele minden nap. Mi lehet az oka, hogy mégis csak egy virágot hoz? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Öröm olvasni, micsoda kényeztetéssel veszi körül a kis növényét!

A minirózsa gyakran okoz fejtörést az embereknek. Pici, törékeny, ám mégiscsak tüskés. Akkor hol is tartsuk? Kint vagy bent? A titok nyitja abban rejlik, hogy rózsaként kell kezelni, tehát előbb utóbb ki kell ültetni a szabadba. A növény ugyanis nem díjazza a lakásban zajló életet. Számára lombhullást, kopaszodást, elmaradó vagy ritkuló virágzást jelent a levegőtlen, meleg, sötét vagy félárnyékos hely. Télen, ha esetleg tudunk hűvös, fagypont körüli teleltetőhelyet, akkor jobb a helyzet, ám nyáron kizárólag a szabad tér jöhet szóba. A minirózsa ugyan cserepes szobanövények között kerül forgalomba, de mégis inkább a szabadban érzi jól magát. Így tehát, ha igazán jót szeretne neki, akkor ültesse ki, és az első néhány évben takarással óvja az erős fagytól. A növény meg fog erősödni, és biztos, hogy több virága lesz! Kezdetekben azért hozott önnek több virágot, mert különféle tápokkal, és hormonokkal kényszerítették erre az előgondozás során. Legyen vele türelmes, kényeztesse megfelelően, és gyönyörűen nyílni fog!

fotó: shutterstock