Otthon

Kifehéredik a menta: gyakori fertőzés okozza a penészszerű foltokat

A kezelést érdemes megismételni két hét után. A szer élelmezésügyi várakozási idejének lejárta után fogyasztható lesz a növény.

Évek óta terem a balkonládámba menta. Évenként újra kihajt, sőt, terjeszkedik is. A problémám az, hogy most a levelei egyre jobban kifehérednek. A fehér levelek az aromájukból is sokat vesztenek. Kérdésem, hogy mi okozhatja, megszüntethető, vagy helyrehozható és továbbra is fogyasztható-e? Mellékeltem segítségül két képet is. – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Jól tette, hogy küldött fényképeket, mindig segít, ha van. A képeknek hála, egyértelműen kiderült, hogy lisztharmattal van dolgunk. Ezt a betegséget egy gomba okozza, amely elég ritkán, szórványosan fordul csak elő. A fehér bevonat gyakorlatilag a gomba micéliumszálaiból áll. A terjedését, – mint minden gombakórokozónak – a víz és a szél segíti.

Az ön növénye folyamatosan áttelel, így a gomba is áttelel a megmaradó növényrészeken. Mivel a növény más mentákkal nem találkozik, így felülfertőzésnek nincs esélye, mindössze annyi a teendője, hogy a növényt lisztharmat elleni szerrel lepermetezi. Nem vagyok híve a mindenáron permetezésnek, de a gomba kiirtása szinte lehetetlen vegyszer nélkül. Kivéve, ha kiforrázza a balkonládát, új földet vásárol, és bele új növényt ültet. Lisztharmat ellen számos szer létezik, jó a kéntartalmú is, de a koncentrációra figyeljen, mert perzselhetnek. Érdemes megritkítani, netán tarra vágni a növényt a permetezés előtt, hogy a lemosásszerűen ráfújt szer mindenhová eljusson.

A kezelést érdemes megismételni két hét után. A szer élelmezésügyi várakozási idejének lejárta után fogyasztható lesz a növény.

Kiszel Péter további növénymentő jó tanácsait ide kattintva olvashatja.

Fotó: archív