Otthon

Idős korban sem lehetetlen megtanulni: miért érdemes mobillal fizetni?

Aki készségszinten használja az okostelefont, annak nem okozhat gondot, ha fizetni is szeretne vele. A fiatalok már előszeretettel alkalmazzák, de az idősebbeknek sem bonyolult elsajátítani. Ráadásul nem jár semmilyen plusz költséggel.

Ha van okostelefonunk, amelyen a közösségi médiát nézegetjük, akkor már csak egy kis elszántság kell, hogy a boltban fizessünk is a készülékkel. Ehhez ugyanis kevés dolog szükséges: az egyik feltétel egy olyan okostelefon, melybe be van építve az NFC áramkör. A másik pedig egy olyan bankkártya, amelyet be lehet regisztrálni, szakszóval digitalizálni az okostelefonba. Ez szintén általánosan elterjedt, minden banknál.

Biztonságosabb, mint a bankkártya

„Okostelefonnal fizetni több előnnyel jár, mint a plasztik bankkártyával – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. – Ezeknek az előnyöknek egy része abból következik, hogy az okostelefonos fizetés sokkal jobban körül van bástyázva biztonsági elemekkel, mint a bankkártyás. Érdemes megfontolni, hogy ne is használjuk a normál bankkártyát, csak a mobiltelefonost.”

Plusz pont, hogy semmi költsége sincs se az ilyen módon való bankkártyás vásárlásnak, se a kártya regisztrációnak, módosításnak. Bármikor meg lehet szüntetni, kikapcsolni.

Azonosítás nélkül nem lehet használni

Okostelefonnal nem lehet úgy fizetni, hogy nem ébresztjük fel a képernyőt, és úgy sem, hogy nincs beállítva képernyővédelem.

„A képernyővédelem lehet PIN-kód – ez nem kell, hogy azonos legyen a bankkártya PIN-kódjával –, jelkód vagy jelszó, sőt biometrikus (ujjlenyomat-vagy arcfelismerő) azonosító is. A lényeg, hogy e nélkül nem lehet hozzáférni a telefon fizetési funkcióihoz, így a telefonos fizetés sokkal biztonságosabb, mint a műanyag bankkártyával történő” – magyarázza a szakértő.

További biztonsági elem, hogy az okostelefonos fizetésnél nincs fizetés azonosítás nélkül 15 000 forint alatt sem, ami pedig a plasztiknál megszokott. Így, ha valaki talál egy elvesztett okostelefont, nem fogja tudni lefosztani vele a számlát, míg az elveszített bankkártyát akár használhatja is a megtaláló.

Természetesen, ha valaki elveszítette a fizetési funkcióval felvértezett okostelefonját, az mindenképpen hívja fel a bankját ugyanúgy, mintha a műanyag bankkártyát veszítette volna el.

Az egyenleget is megmutatja

Az okostelefon további előnye, hogy képes megmutatni a bankszámla egyenlegét fizetés előtt, vagy bármikor, ezt a plasztik bankkártya természetesen nem tudja. Sőt, a bankkal is bármikor lehet konzultálni a telefonnal, ha a szükség úgy hozza.

Hogyan működik?

A képernyő feloldása után el kell indítani a fizetésre szolgáló (általában Androidon Wallet, Apple telefonon Tárca) alkalmazást, majd a fizető terminálhoz kell érinteni a telefont, a bankkártyához hasonlóan. Több bankkártya esetén fizetés előtt ki kell választani, hogy melyik kártyával szeretnénk fizetni.

Fotó: gettyimages