Otthon

Meleg víztől jobban gyökeresedik a fikusz: tippek a szobanövény szaporításához

A levélmennyiség kurtítása azért szükséges, hogy minél kevesebbet párologtasson a növény, és az energiáját a gyökérképződésre fordítsa.

Van egy közel kétméteres fikuszunk, egyszálas, hatalmas levelekkel. Visszavághatjuk-e, és a levágott rész kigyökereztethető-e? Amennyiben igen, mi a későbbi teendő a levágott résszel, vagy az mindenképpen el fog pusztulni, és nem
gyökerezik ki újra? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A fikuszok elvághatóak és szaporíthatóak. A szaporítás általános módja, hogy egy fiatal hajtásvéget lemetszünk a növényről, ezt
a nódusz (ízköz) alatt elvágjuk, az alsó 2/3 részben pedig megtisztítjuk a leveleitől, és néhány percre meleg (nem forró) vízbe állítjuk.

A meleg víz alkalmazása nagyon fontos momentum, mivel a fikuszok fehér színű mérgező tejnedvet tartalmaznak, mely csak a meleg hatására tud megmerevedni. Sajnos, mivel nem írta meg, hogy milyen fajtájú a fikusza, így meg kell említenem a szaporításbeli különbségeket is.

A nagylevelű fajtákat – mint a Ficus elasticát vagy a Ficus lyratát – miután kivettük a meleg vízből, leveleiket fonákjukkal kifelé összesodorjuk, majd nem túl szorosan, befőttesgumival rögzítjuk a kötést. Itt csak a hajtás csúcsán lévő levelet hagyjuk meg. Ezzel ellentétben a Ficus benjamina és más apró levelű fajtáknak több levelét hagyjuk meg, de ezeknek a leveleknek a dugványon maradó részeinek felét levágjuk, és mivel aprók, nem csavarjuk be őket.

A levélmennyiség kurtítása azért szükséges, hogy minél kevesebbet párologtasson a növény, és az energiáját a gyökérképződésre fordítsa.
A kapott dugványokat meleg helyen, perlitbe vagy perlit és tőzeg keverékébe dugványozva, folyamatosan nedvesen tartva gyökereztessük. Eldugványozás előtt érdemes lehet hormonporba mártani a dugványokat, ezzel elősegíthetjük az eredést. Néhány hét elteltével a gyökeres növények átcserepezhetők laza szerkezetű virágföldbe. Ezt a folyamatot nagyrészt növényházban végezzük, bár nem lehetetlen lakásban, de ott nem is biztos a siker. Éppen ezért, olyan darabot hagyjon meg a növényből, melyen marad levél, hogy biztosan kihajtson.

Kiszel Péter további növényápolási tanácsait ide kattintva olvashatja.

Fotó: shutterstock