Otthon

Reped a paradicsom, nincs gumó a zeller alatt: hétköznapi bakik a veteményesben

Meg lehet próbálni nitrogéntrágyázással segíteni a fejlődését, hátha tápanyaghiány miatt nem fejleszt gumót.

Párommal idén kezdtünk saját zöldségeskertet ápolni, és akadt egy-két dolog, amit mi, laikusok nem tudunk megoldani. Ültettünk zellerpalántát, és bár a levelek szép nagyok és erősek, nem kezdenek gumósodni. Mit kellett volna másképp tennünk? Jégsalátamagot is ültettünk a hagyományos mellé, de a miénk nem lett olyan szép, mint a bolti. A fejek deformáltak, és a takarólevelek alatt elkezdtek rothadni. Mostanában érik nálunk fóliasátorban a koktélparadicsom is. Nagyon finomak, ízletesek, csak a többség megrepedt. Túl sok vizet kaptak, vagy ezek már túlérettek? Vettünk tavasszal gyökeres medvehagymát, az sajnos kipusztult. Mit javasol milyen helyre érdemes ültetni? Naposabb, árnyékosabb, vizesebb, szárazabb helyre? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Vegyük sorra a kérdéseit. Ma már számos növény kapható mag, illetve palánta formájában, és egy nem elhanyagolható szempontról megfeledkezünk a vásárláskor. Ilyenek a zacskókon a feliratok, például a „hajtatásra, fóliás termesztésre, illetve metélőzeller” – információk. Ezek jelölik, hogy az adott növény mire képes, illetve hol teljesít a legjobban a fajta. A zeller esetében lehet, hogy metélő vagy halványító zellert vásárolt. Ezeknek nincs vagy csak kicsi, szinte gyökerekből álló gumójuk van. Meg lehet próbálni nitrogéntrágyázással segíteni a fejlődését, hátha tápanyaghiány miatt nem fejleszt gumót. Ezt mondjuk a levelében említett nagy és erős levelek léte cáfolja.

A saláta mérete rendszerint a rendelkezésre álló tápanyag függvénye. A nitrogén- és foszforigénye magas a növénynek, ezt tápoldatozással, vagy talajba keverhető, hosszabb hatású műtrágyával érdemes pótolni. A rothadás általában akkor következik be, amikor a növény levelei közé víz kerül, és az nem szárad ki megfelelően. Esti öntözések alkalmával figyeljünk arra, hogy ha lehet, csak a talajt öntözzük. A rothadást okozhatja peronoszpóra is, ez ellen permetezni kell, mely a fogyaszthatóságot késlelteti.

A paradicsom felrepedésének az okát eltalálta, az egyenetlen vízellátás okozza. Ha kiegyensúlyozottan kapja a vizet a növény, ez nem fordul elő. A medvehagyma nedves erdők aljnövényzete. Árnyékos, párás környezetet kíván, de a pangó vizet nem tűri.

Kiszel Péter további növényvédelmi jó tanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: shuttestock