Otthon

A tulipánfa mehet a talajba, a selyemakác és a diófa várjon tavaszig: őszi díszfaültetés a kertben

A dió ültetési ideje márciustól áprilisig, majd októbertől novemberig tart, földlabdásan pedig májustól októberig helyezhetjük a földbe.

Másodszor fordulok önhöz tanácsért, mivel tudom, hogy válasza megbízható. Idén ősszel szeretnénk ültetni a kertünkbe selyemakácot és tulipánfát. Gondom, hogy ezek vásárláskor alig 50 centi magasak, elég vékony ágakkal. Mit gondol, az őszi vagy a tavaszi ültetéskor van nagyobb esély arra, hogy megmaradnak? Az esetleg jó, ha ősszel megveszem, és csak tavasszal ültetem ki őket? Másik kérdésem a „papírhéjú” dióról lenne. Abból 1,5-2 métereset tudnék szerezni, szerintem ezt ősszel biztonságos a végleges helyére tenni. De azt hallottam, jót tesz neki, ha kisebb vödör meszet öntök az ültetőgödrébe. Nekem ez morbidnak tűnik, de kérem, írja meg, mi a véleménye! – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A selyemakác esetében nem jó ötlet az őszi ültetés, mert nem tud gyökeresedni, és szinte biztos, hogy fagykár érné. Ha most van lehetősége beszerezni a növényt, teleltesse át fagypont körül, és csak tavasszal ültesse ki. Fontos, hogy a selyemakácot permetezni kell levélbolha ellen. Erre bármilyen rovarölőszer megfelelő választás lehet.

A tulipánfát földlabdásan elültetheti most is, míg a liliomfával ismételten várnék tavaszig. Ennek oka, hogy a savanyú talajt kedveli, és nagy ültetőgödröt érdemes ásni neki, melyet savanyú, földkeverékkel kell feltölteni a későbbi tápanyaghiány, illetve a levélsárgulás, foltosodás megelőzésére.

A dió ültetési ideje márciustól áprilisig, majd októbertől novemberig tart, földlabdásan pedig májustól októberig helyezhetjük a földbe. A meszezés érdekes kérdés, hiszen a növénynek szüksége van mészre a talajban, mely körülbelül 1%, de a túl meszes talajt nem szereti. Márpedig ha ültetésnél vödörrel borítjuk alá a meszet, biztos, hogy valamilyen hiánytünetet okoz, hiszen nagy mennyiségű mész jelenlétében nehezebb, vagy akár nem is lehetséges bizonyos tápanyagok felvétele a talajból. Ezért például sárgulhat a lombozat. Ugyanakkor a mészhiány is betegséget okoz, így ügyelni kell az egyensúlyra, amit azzal a bizonyos vödörrel könnyen fel lehet borítani. Sokkal fontosabb figyelni a tápanyagokra: a nitrogén, foszfor, kálium, kálcium, magnézium és a vas az, ami nélkülözhetetlen számára a megfelelő fejlődéshez.

Kiszel Péter további növényvédelmi jó tanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

fotó: shutterstock