Otthon

Gyep újravetése gyomlálás után: ezeket tartsa be és újra szép lesz a fű

Amennyiben menthetetlen a gyepfelület, és újra kell vetni, érdemes totális gyomirtóval lepermetezni, két alkalommal, hogy minden növényt elpusztítsunk, és csak ezután vessük újra.

Rendszeres olvasója vagyok. Szeretnék kérdezni öntől egy nagyon fontosat. A füvünk nagyon szép volt évekig, az idén azonban rengeteg gaz nőtt körülötte sajnos. Hogy tudom ezeket kiirtani, úgy, hogy ne kelljen darabokat fölásni, és újravetni a kigyomlált részeket? Hallottam, hogy van olyan vegyszer,
amitől kipusztul a gaz, de a fűnek nem esik baja. Van ilyen, tényleg? Szeretném tudni, igaz-e. – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Valóban bosszantó, amikor a pázsitban először csak egy-két helyen, majd a következő évben már tömegesen jelennek meg az oda nem illő növények, tehát a gyomok. Ezek között általában egy- és kétszikű darabok is találhatóak, így minden esetben meg kell vizsgálni a gyomféléket, hová is tartoznak. Léteznek speciális gyomirtószerek, melyek az egy- (pl taratck) vagy csak a kétszikű (pl: tyúkhúr, pipacs, pásztortáska) növényeket pusztítják. Vegyszeresen csak akkor van lehetősége védekezni ellenük, ha kétszikű gyomok lepték el a pázsitot. Ha ugyanis egyszikű növények is rontják a kertje képét, akkor olyan gyomirtószert kell alkalmazni, amely a füvet is pusztítja, és esetünkben pont nem ez a cél.

Van, amikor egy kiadós gyomlálás is segít, persze, ehhez megfelelő egészségi állapotú személy szükséges, hiszen nem mindenki tud több napon át órákat görnyedni a gaz fölött. Amennyiben menthetetlen a gyepfelület, és újra kell vetni, érdemes totális gyomirtóval lepermetezni, két alkalommal, hogy minden növényt elpusztítsunk, és csak ezután vessük újra. Fontos, hogy a gyomirtószerek nagy többsége levélen keresztül hat, tehát csak a kikelt növényt pusztítja, a magot a földben nem. Pontosan meg kell választani a permetezés időpontját, mert hideg időben, a munka utáni eső esetén hatástalan lehet a védekezés.

Kiszel Péter további növényápolási jótanácsait ide kattintva olvashatja.

Fotó: shutterstock

Címkék: