Otthon

Flamingóvirág ápolása: így gondozza, hogy sokáig szép maradjon a trópusi növény

A túlöntözésre érzékeny, két alkalom között hagyjuk megszáradni a földkeverék tetejét!

Mint minden Meglepetés-olvasó és virágot szerető ember, én is a tanácsát szeretném kérni. A képen látható, még ciklámennek látszó virággal nem tudom mi történhetett. Központi fűtéses lakásban lakom. Fényt kap, de nem az ablakban tartom. Olvasgattam róla, hogy mi lehet a gond, de nem sokra mentem vele. Nem rég vettem, és miután hazahoztam, ez történt. A vízen kívül semmi extrával nem próbálkoztam, alulról öntözöm, nincs állandóan vízben. Lehet még segíteni rajta? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Sajnos a kép, amit küldött, igen rossz minőségű, így kénytelenek vagyunk illusztrációt használni. A baj az, hogy az ön növénye nem ciklámen, hanem flamingóvirág. A virág színe becsapós! Ez a növény a kontyvirágfélék családjába tartozik. Világos helyre, de nem tűző napra való. Szereti a lazább, enyhén savanyú, de főleg kéreggel dúsított tőzegalapú földet. Ebben ugyanis megfelelően fejlődnek
a gyökerei, és biztos, hogy nem tartja túlságosan a vizet. A túlöntözésre érzékeny, két alkalom között hagyjuk megszáradni a földkeverék tetejét! Igényli a rendszeres tápoldatozást. Az ön növénye vagy túl sötétben van, vagy túl van öntözve, a fizimiskájából ítélve. 20–22 fokos hőmérsékleten jól érzi magát, és ha lehet, párásítsuk, mert száraz levegőjű lakásban atkásodhat! Bízzunk a gyógyulásában!

Kiszel Péter további növényápolási jótanácsait ide kattintva olvashatja.