Otthon

Kis kert, nagy lehetőségek: így lehet meseszép ékszerdoboz egy zsebkendőnyi terület is

Nem kell óriási terület, hogy oázist varázsoljunk magunk köré. Egy kis kreativitással és a megfelelő növények kiválasztásával kiskertünk is igazán mutatós lehet.

Ne keseregjünk, ha a házrészünkhöz vagy lakásunkhoz épp csak egy 30-40 m2-es kertecske járt, mert ilyen pici területen is alkothatunk nagyot. Koncentráljunk az előnyökre: a kicsit gyorsabb és gazdaságosabb teleültetni, könnyebb rendben tartani és fenntartani, és az öntözésen is sokat spórolhatunk.

Tudnunk kell, mit akarunk!

1. Találjuk ki, mekkora szabad területet szeretnénk megtartani, ahol tudunk szabadidős tevékenységet végezni. Pontosan jelöljük ki ezt a részt a kertünkben!
2. Döntsük el, hogy a beültetendő terület árnyékos vagy napos oldalon legyen, mert ehhez kell igazítani az ültetési tervet! Ha árnyékos helyre szeretnénk növényzetet, akkor nehezebb a dolgunk, mert kevesebb növény érzi jól magát ebben a közegben.
3. Felejtsük el az örökzöld+fű variációt, mert unalmas lesz az összkép! Inkább próbáljunk minél változatosabban gondolkodni a méretet, színt, fajtát illetően, hogy egész évben változatos legyen a kert látványa.
4. Gondolkodjunk el az automata öntözőrendszeren, hiszen nagyon hasznos, és kis területen hamar visszahozza az árát.

Dupla előny

Azzal, hogy a kiskertünket nagyon változatosra tervezzük, nemcsak azt érjük el, hogy az év minden egyes szakában másfajta látvány tárul elénk, hanem azt is, hogy egy-egy kártevőcsoport nem egyszerre rohamozza meg a birodalmunkat, hanem mindig adott növényeket támadnak. Így könnyebb felvenni a harcot a különböző növényi fertőzésekkel szemben.

Csapjuk be a szemeket!

Vessünk be trükköket, hogy kertünk nagyobbnak tűnjön! Például, ha a burkolatokat, például a fenyőkérget váltakozva rakjuk le, akkor nagyobbnak tűnik a tér. Egy emelt ágyásnak vagy bájos sziklakertnek köszönhetően máris zegzugosabb a közeg. Használjunk minél változatosabb kaspókat, cserepeket, ládákat, mert azt az érzetet keltik, hogy bőven van hely a kertben. Építkezzünk akár a kerítésre is, hiszen teleaggathatjuk kaspókkal, vagy akár növényt is futtathatunk rá.

Miniatűr remekmű

Gondoljunk úgy a kertünkre, akárcsak egy gobelin remekműre! Hiszen egy hímzés is akkor szép, ha minden milliméter ki van dolgozva, és minél színesebb. A növények olyanok, mint egy-egy fonal, így nem kell félnünk, hogy túlzásba esünk, bátran válogassunk!

Termeljünk egy kis háztájit is!

Egy aprócska konyhakertet is érdemes belekalkulálnunk kis kertünkbe, akár csak 2-3 m2-nyi területen. Válasszunk bele olyan növényeket, amelyek a legszükségesebb fűszerek közé tartoznak. Ültessünk például rozmaringot, zsályát, tárkonyt, de akár a levendula is belefér!

Ki ne vágyna arra, hogy saját termésű paradicsomot ehessen? Hihetetlen, de elég neki egy 30×30 centis kis kocka, és a tűző napon csodásan érzik magukat a palánták, és egy szép napon remek szendvicsfeltét válik belőlük.

Ezek a növények mehetnek a kertbe

Díszítő cserjék
Akár a fák között, itt is találhatunk olyat, amelyek nemcsak különleges leveleikkel hódítanak, hanem gyönyörű virágokat is hoznak. Az ecetfa úgy 4-5 méter magas lesz, erősen fogazott levélkéi ősszel gyönyörű, narancsos vörösek. Nyáron pedig csodás a bordós, kúp alakú termésével. A somfélék sok fajtájából választhatunk, hiszen bájosan virágzó növények. Télen pedig színes vesszejükkel díszítenek. A kecskerágó is jó választás, ha olyan
növényre vágyunk, amit alig kell gondozni,
és örökzöld leveleiben gyönyörködhetünk.

Szépséges évelők
Igazán az évelők segítségével tudunk életet lehelni a kertbe. Minden lehetséges helyre ültessünk, ahol csak jól érzik magukat. Az árnyliliomnak neve ellenére azért szüksége van napfényre is, hogy valóban gyönyörűvé fejlődjön.
A májvirág élénkzöld levelei egész évben láthatóak, tavasszal kék virágaival kápráztat. A kankalin leginkább a félárnyékot kedveli, fák alatt is jól mutat, és élénk színeivel hívja fel magára a figyelmet.

Kihagyhatatlan hagymásak
Nem lehet kihagyni a sorból a különböző hagymás növényeket sem. Kiskertben leginkább a tulipán, jácint, nárcisz mutat jól, amelyekhez a lelkes hobbikertészeknek már nem kell útmutató.

Formás fácskák
Olyan fákat ültessünk, amelyeknek szép a lombozata. A japán díszcseresznye például tavasszal illatos, rózsaszínes virágai káprázatosak, egyes fajtáinak lombja ősszel sárgára vagy skarlátvörösre vált. Télen mutatós kérgében gyönyörködhetünk. A csavart fűzfa zöldjei bájosak, melyek ősszel sárgásra színeződnek. Szóba jöhet még az akác is, a mutatós virágaival, melyek káprázatos fürtökben csüngenek, és az illatuk könnyen elbódít.

Fotó: shutterstock