Otthon

Füvesítsünk! A szomszéd is belesárgul a látványba, ha követi ezeket a tippeket

A kora őszi friss fűvetésnek nagyon sok előnye van. A körülményeknek köszönhetően ugyanis ilyenkor olyan pazar gyepet nevelhetünk, mint a meleg nyári időben soha. Eláruljuk, miért.

Nyár végére a kerti fűtakaró a forróságnak és a sok fénynek köszönhetően is elfárad. Gyakori, hogy kiég, itt-ott foltos lesz. Akármilyen gondosan öntöztük, nyomokat hagy rajta a meleg. Augusztus végén és kora ősszel tehát itt az ideje annak, hogy életet leheljünk bele. Ebben az időszakban a friss fűvetés és az utánvetés azért lehet sikeres, mert az időjárás már nem kedvez a kártevőknek, emellett a gyom is sokkal kevésbé burjánzik a növekvő fűszálak között, mint a meleg hónapokban. A legfontosabb mesterfogásokra azonban jó, ha odafigyelünk.

Fontos a jó időzítés
Ha szebb gyepet szeretnénk a kertben, már ne várjunk sokáig, mert csupán október elejéig jók a lehetőségeink. Ekkoriban ugyanis a talaj érzékelhetően hűlni kezd majd, ami már nem kedvez a friss vetés begyökeresedésének.

Készítsük elő a talajt!
Az alap ilyenkor is a talaj megfelelő állapota. Érdemes hát fellazítani, eltávolítani a területről a gyomokat és a köveket. Jó ötlet komposztot is forgatni a földbe, hogy tápanyagokban gazdagabbá váljon, hiszen nyár végére a legjobb minőségű talaj is kimerül.

Válasszuk a legjobb magot!
A fűmag kiválasztása is lényeges kérdés. Ügyeljünk arra, hogy a kertészetben, gazdaboltban kapható fajták közül arra adjuk a voksunkat, amelyik illeszkedik a hazai klímához és a telkünk adottságai­hoz. Van olyan fajta, amely kifejezetten jól bírja a téli hideget, de olyan is, amit az árnyékos hely, a kevés napfény sem állít meg a fejlődésben. Érdeklődjünk bátran vásárlás előtt.

Egyenletes rétegben
Vetés közben nagyon fontos figyelni arra, hogy egyenletesen oszlassuk el a talajban a magokat. Ellenkező esetben a pázsit foltos lesz, és nem adja azt az egységes zöld képet, amire vágyunk. Használhatunk vetőgépet is. Egy 100 négyzetméteres területre körülbelül 3-4 kiló fűmag kell a dús gyephez.

Öntözési kisokos
A friss fűvetést az első hetekben folyamatosan locsolni kell, a talaj nem maradhat szárazon alatta. A csepegtető öntözés különösen hasznos lehet, ha szeretnénk elkerülni, hogy a víz a talaj egy alacsonyabb pontján összegyűljön. Ez ugyanis a friss fűszálak rohadását is eredményezheti.

Nyírjuk rendszeresen!
Ha a szálak elérték a 7-10 centiméteres magasságot, akkor eljött a fűnyírás ideje. Az a jó, ha a hosszúságukat 5 és 7 centiméter között tartjuk: ez a méret ugyanis serkenti a gyökérzet fejlődését, és segíti a sűrűbb pázsit kialakulását. A nyírás terén is nagyon fontos a rendszeresség!

Felkészülés a télre

Az őszi vetés után érdemes a területre jó minőségű műtrágyát kijuttatni. Ez egyrészt támogatja a növekedést, másrészt pedig a gyeptakaró télállóságát is fokozza. Tartsuk szem előtt, hogy a szép gyep mindig is sok munkával járt, de ez a befektetés meghozza a gyümölcsét: így jövőre is irigylésre méltó pázsitban gyönyörködhetünk majd a kertünkben.

Fotó: adobestock

Szöveg: Kiszel Péter okleveles kertészmérnök. További növényápolási tanácsait ide kattintva olvashatja.

Címkék: