Otthon

Egzotikus kutyatejféle: így gondozza a madagaszkári köpködő ékszernövényt

Fehér, apró virágait a csúcsi részen, a levélhónalji részeinél hozza, melyekből fejlődő terméseit éréskor ellövöldözi, több méterre.

Kaptam egy cserepes virágot, de senki nem jön rá, mi a neve. Tudna esetleg segíteni, hogy mi lenne ez? Remélem, a képek segítenek a felismerésben – kért segítséget korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Sajnos a fotók nem használhatók, amiket küldött, kicsi felbontásuk miatt, így bátorkodtunk illusztrálni ezt a kutyatejfélét, azaz Euphorbia leuconeurát. Madagaszkár tekinthető otthonának, ott erdei aljnövényzetként, illetve sziklás területeken él.

Érdekessége, hogy kerekded szára hamar szögletessé válik, mely tulajdonságát egy életre megtartja. Fehér, apró virágait a csúcsi részen, a levélhónalji részeinél hozza, melyekből fejlődő terméseit éréskor ellövöldözi, több méterre. Nem rossz szobanövény, mert nem érzékeny a túlöntözésre, persze az állandóan vízben állást, tehát a pangó vizet sokáig nem tűri.

Világos, félárnyékos helyen érzi jól magát, félárnyékban nyáron még a szabadban is elvan. Körülbelül 1,5-2 méteresre nő meg, közben elágazhat. Hőigénye nem túl magas, télen még akár 10-12 fokos helyen is jól érzi magát, ám ilyenkor ne öntözzük, csak nagyon ritkán.

Általában, mint minden szobanövényen, rajta is először a gyapjastetű jelentkezik, ha kártevőkről van szó. Talán két hibája van mindössze: egyik, hogy mivel magasra nő, kanyargós, nehezen irányítható törzse lesz, mely által könnyen felbillenhet, a másik pedig, hogy tejnedve mérgező, bőrirritációt okozhat, ha rákerül a bőrünkre.

Fotó: Dreamstime