Otthon

A murvafürt teleltetése: így gondozza télen a mediterrán szépséget

A teleltetőhely legyen világos, és 10–14 fokos. Alacsonyabb hőmérsékleten már lombhullás, míg magasabb hőmérsékleten nyurgulás jelentkezik.

Küldök önnek képet a csodálatos murvafürtről, ami az otthonom éke. Három éve vettem, és akkor úgy 40 centis volt. Áprilistól június közepéig virágzik. Júliusban megmetszettem, és kitettem az erkélyre. Jól tettem? Nem ártottam neki ezzel? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A murvafürt metszését általában nem lehet elrontani. A nyári metszést azért szoktuk alkalmazni, hogy az elnyílt kajla hajtásokat visszavágjuk, valószínűleg most ön is ezt tette. Az erkélyre költöztetéssel nem ártott neki, hiszen a növény a legnagyobb forróságot is elviseli, sőt, nyáron egyenesen a tűző napért kiált. Csakis szabadban és verőfényes helyen érdemes tartani, hiszen ez egy igen fényigényes fajta. Árnyékban nem érzi jól magát, alig virágzik.

Egyedül a teleltetésre és a téli csapadékra kell figyelni. A teleltetőhely is legyen világos, és 10–14 fokos. Alacsonyabb hőmérsékleten már lombhullás, míg magasabb hőmérsékleten nyurgulás jelentkezik. Az öntözését igen mérsékelten végezzük, mert télen gyakori sok víz mellett a gyökérrothadás.

Tavasszal, február végén, márciusban néhány hétre vonjuk meg tőle a vizet, és ne ijedjünk meg a levelek lankadásától, lógásától. Ezzel a száraz időszakkal virágzásra sarkalljuk a növényt. Amikor újra vizet kap, már bimbókat is hoz, majd mire a szabadba kerül, kinyílik. Tavasszal ültesse át, friss, tápdús földbe, és a cserép aljára helyezzen kavicsokat a vízelvezetés biztosítása érdekében, a növény ugyanis a pangó vizet nem szereti.

Kiszel Péter további növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: pexels