Riportok

Ideje felkészíteni a kertet a télre: így védje a kényes növényeket a zord zimankótól

Most már bármikor beköszönthetnek a fagyok, gondoskodnunk kell arról, hogy a növényeink védve legyenek a hidegtől. Nézzük, mi mindent kell megtennünk ennek érdekében!

Növénye válogatja, hogy pontosan mikor kell őket áthelyezni, de azért vannak alapvető irányelvek, amiket jó, ha betartunk ilyenkor. A cserepes, dézsás kertlakókat az aktuális időjárás figyelembe vételével már október közepén el kell kezdenünk behordani a teleltető helyiségbe. Ugyanez a helyzet minden fagyérzékeny növényünkkel is.

Rugalmas gondoskodás

A teleltetés során is oda kell figyelnünk az öntözésre. Fontos, hogy annak mennyisége egyensúlyban legyen a hőmérséklettel és a fénnyel, amit biztosítani tudunk. Ha a hőmérséklet nő, öntözzünk többet, ha csökken, vegyünk belőle vissza. Ha kevés a fény és a hőmérséklet is alacsonyabb, akkor a növények hajtásai nyurgulhatnak, fakóbbá, sárgásabbá válhatnak. Épp ezért folyamatosan figyelnünk kell arra, hogy ne viselje meg őket túlzottan a bent töltött idő.

Takargassuk be őket!

A kertbe kiültetett fagyérzékeny szépségek takarást igényelnek a hideg hónapokban. Csomagoljuk őket fóliába vagy takarószövetbe, de figyeljünk a szellőzésre, nehogy tavaszra berothadjanak. Rakhatunk köréjük mulcsot, lombot vagy szalmát is. Vannak fajták, amelyek jól viselik a telet. A pálmák, a babérfák, az olajfák, valamint a gondosan megmetszett sétányrózsák és fuksziák már enyhe takarással is könnyedén átvészelhetik az évszakot.

Figyeljünk az igényeikre!

Teleltetőhelyként a pince, a télikert, a lépcsőház vagy a hobbi növényház is beválik. Csak az számít, hogy kényelmesen elférjenek. A különösen érzékenyeknek a lakásban kell majd helyet biztosítanunk. A mediterrán fajták rosszul viselik a szoba meleg, száraz levegőjét, tegyük őket távolabb a fűtőtesttől. Rendszeres párásításra is szükségük van, és a sok fényt is meghálálják. A hidegebb pincét a lágyszárú, cserepes dísznövények nem szeretik, a legjobb, ha a hőmérséklet eléri az 5-10 fokot. Ilyen körülmények között viszont a fás szárú leander, a murvafürt és a muskátlik is túlélik a telet. Bárhová is helyezzük őket, fontos, hogy a választott hely zárt, fagyvédett és huzatmentes legyen.

Emlékeztető a telefonon

A pince hátránya, hogy így nincsenek annyira a szemünk előtt a növényeink, és könnyebb megfeledkezni az öntözésükről, ami viszont nem tesz jót nekik. Legjobb, ha emlékeztetőt állítunk be a telefonunkon, hogy figyelmeztessen: olykor nézzünk rájuk!

Mikor jön a tavasz?

Akkor helyezhetünk majd mindent vissza a kertbe, amikor a hőmérséklet már sem éjjel, sem nappal nem csökken fagypont alá. Az érett, több éves, erős kertlakókat hamarabb kivihetjük, mint a lágyszárú fiatalokat. A felnőtt leander vagy az enciánbokor akár már március elején kikerülhet, míg a muskátlival várnunk kell a melegebb idő megérkezéséig, különben elpusztul. A betakart növényekről is márciusban szedhetjük majd le a fóliát, lombot, mulcsréteget. Addig hagyjuk őket pihenni!

Szöveg: Kiszel Péter

Fotó: Gettyimages, Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete