Otthon és Kert

Leander, hagymások és kaktuszok teleltetése: így csinálja, hogy idén biztosan túléljék a zimankót

Ahogy egyre hűvösödik az idő, fel kell készülnünk arra, hogy biztonságba helyezzük azokat a kertlakókat, melyek nem bírnák ki odakint a telet. Néhány egyszerű lépéssel megóvhatjuk őket.

Ássuk ki az érzékenyeket!

Ősszel ki kell szednünk többek között az amarillisz gumóját és a kánna rizómáját a földből, mert a fagyok beálltával elpusztulnának. A hagymások számára a hűvös, száraz, de fagymentes garázs, esetleg pince lesz a megfelelő hely télire. Szárazon, papírba csomagolva tarthatjuk őket. Amikor megszárad a gyökérzetük és a felületük, morzsoljuk tisztára őket, így számos betegséget megelőzhetünk.

A dézsásoknak fény kell

Be kell hordanunk számos dézsás növényt is. Nem tűrik például a fagyot a citrusfélék, a cikászok, az encián, a leander, az üvegmosófa. Ezeket a növényeket nem tehetjük sötét helyre, mert nem lombhullatók. Ahhoz, hogy ne dobják el a leveleiket és ne deformálódjanak, fontos számukra a fény. Emellett állandó 12-16 fokos hőmérsékletre van szükségük, hogy ne fázzanak meg, de télvíz idején ne is induljanak növekedésnek. A megszokott nyári öntözésüket ilyenkor igény szerint ritkítsuk meg, akár a felére is visszafoghatjuk. Ősszel csak annyira metsszük meg őket, amennyire feltétlenül szükséges, az átfogó metszést hagyjuk meg tavaszra.

A balkonláda új élete

Balkonládás növényeink közül mindmáig a legelterjedtebb a futó és az álló muskátli. Ezeket a növényeket, mielőtt bevinnénk, tisztítsuk meg, és csak annyira törjük őket vissza, hogy ne boruljanak fel, illetve ne törjön el a száruk a súlyuktól. Tartsuk őket 5-10 Celsius-fok között, világos pinceablakban vagy garázsban. Öntözésüket ritkítsuk, mert ha sokat locsolunk, a hűvös, párás helyiségben könnyen megfertőződhetnek. Ha időben észrevesszük a betegséget, permetezéssel védekezhetünk ellene. Télire a balkonládákba ültethetünk hangaféléket, díszkáposztát vagy árvácskákat, így ekkor is lesz miben gyönyörködnünk, ha kinézünk az ablakunkon.

Szúrós vendégek az ablakban

A teraszon tartott kaktuszok között is van fagyérzékeny. Őket télen 5-8 Celsius-fokos, nagyon világos helyen, akár öntözés nélkül kell tartanunk ahhoz, hogy a következő évben virágozzanak és ne deformálódjanak. Erre régebbi lakásokban a két ablaktábla közét szokták ajánlani, de a kamra ablaka is megfelel.

Takarjuk be a töveket!

Egy-két kertbe kiültetett növénynek is szüksége van egy kis takarásra. Ilyen például a selyemmirtusz, a télálló pálma és a banán, valamint a fás bazsarózsa fiatalon. Ezeknek a növényeknek a tövére és annak közelébe falevelet szokás kupacolni, minél magasabban. Ha esetleg túl erős a hideg, és a növény lomb feletti része elfagy, tőről újra ki fog hajtani.

Permetezzünk

Minden fagymentes helyre hordott növényünket tisztán teleltessük, és mielőtt bevisszük, permetezzük le rovarölő szerrel, nehogy a „teleltetőben” okozzanak meglepetést a rajta elbújt rovarok.

Szöveg: Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértője. További növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: adobestock