Otthon és Kert

Szezonzárás a kertben: így engedje el pihenni a növényeket, hogy tavasszal duplán meghálálják

Ahhoz, hogy a kert nyugalomban telelhessen át, és tavasszal majd újra pompázzon, még a fagyok beállta előtt el kell végeznünk a „házi feladatot”. Vegyük sorra a halaszthatatlan októberi teendőket!

Színesednek a falevelek és egyre hűvösebb az időjárás. A korábbi években előfordult, hogy hirtelen érkezett a lehűlés, így ideje nekifogni, hogy felkészítsük az udvarunkat a téli időszakra. Amit csak lehet, végezzünk el már korán, hogy egy esetleges erős fagy esetén se érhessen minket kár.

Telepítsük a gyümölcsfákat!

A szabad gyökerű gyümölcsfák lombhullástól a fagyok beálltáig ültethetők. Ha nem esik eleget az eső, akkor külön is ügyeljünk az öntözésre, mivel egy év is kellhet a gyökeresedésükhöz. Készítsünk jó nagy ültetőgödröt, így kellően laza lesz a talaj a folyamathoz, és sok javító anyagot keverhetünk a gyökérzet közelébe. Ültetés után alaposan öntözzük meg a talajt a növény körül, és tömörítsük is, nehogy majd a tavaszi szél kidöntse a fácskát. Ha van rá lehetőség, három oldalról ki is karózhatjuk.

Bőséges táplálás

Az ősszel kiszórt káliumtartalmú műtrágya, amely a növényi sejtfalak erősítésében, egyúttal a télállóság javításában játszik szerepet, akkor hat jól, ha már az őszi csapadék bejuttatja a talajba, és így a növények még a tél előtt hozzáférnek. Ugyanígy jó előre betakarhatjuk a tápanyaghiányos vagy fagyérzékeny cserjéink tövét komposzt és marhatrágya keverékével. Minél több időt tölt ez a tápanyag-bomba a növények tövén, annál jobb.

Van, aminek kell a hideg

Itt az idő a tavasszal nyíló hagymások ültetésére. A tulipánt, jácintot, nárciszt, krókuszt még a fagyok előtt a talajba kell helyezni, hogy megkapják a szükséges hideghatást, ami majd beindítja a virágzást. Legjobb, ha műanyag kosárban süllyesztjük őket a földbe. Kétévente ugyanis ajánlott felszedni és átválogatni őket, hogy továbbra is szépen nyíljanak. Az ültetési mélység általában a hagyma méretének másfélszerese legyen.

Viszlát, kártevők!

Őszi lemosó permetezéssel a kártevők, kórokozók nagy részét elpusztítjuk. A kezelt lomb komposztálható, mert nem visz fertőzést a komposztba, viszont lassabban bomlik le. Eredményesen használható ilyenkor a Vektafid, a Bordói lé és a Mészkénlé is. Nagyon fontos viszont, hogy az örökzöldeket ne fújjuk le ezekkel!

Lehullott? Komposztáljuk!

A lehullott lombot gyűjtsük össze. Ha sokáig a földön hagyjuk, megóvja azt a kiszáradástól. Alatta viszont levegőtlenné válik a környezet, és befülledhet, berohadhat a gyep, és összetömörödve, nedvesen már nehéz összegyűjteni. Mivel égetni a legtöbb helyen tilos, legjobb, ha évről évre komposztáljuk.

Rendrakás a veteményesben

Az elszáradt növényi részeket csak akkor vigyük a komposztra, ha kártevőmentesek. A lehullott termésmaradványokat és a kikapált gyomokat gereblyézzük le a területről, hogy ne szórhassák el a magjaikat. A talaj felszínére teríthetünk trágyát, komposztot, és feláshatjuk – ezek a műveletek azonban tavaszra is maradhatnak.

Fotó: adobestock

Címkék: